Інформація щодо коронавірусу Covid-19

До Уваги роботодавців та найманих працівників

 інформація щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-19

Управління Держпраці у Полтавській області з метою запобігання поширенню   гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-19, рекомендує роботодавцям та найманим працівникам відповідально ставитися до власного здоров’я та здоров’я оточуючих! У разі погіршення стану здоров’я – потрібно звернутися до сімейного лікаря.

 Шановні роботодавці

забезпечти на робочих місцях дотримання належних санітарно-гігієничних умов праці;

поширюйте  інформацію серед працівників щодо профілактики захворювання на коронавірус;

забезпечти недопущення перебування на робочому місці  працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та особливо осіб, які повернулись з відпустки або з відрядження з країн, в яких був зареєстровані випадки Covid-19.

Рекомендації Міністерства охорони здоров’я України

Як передається вірус?

Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.

Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5-2 м).

На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д.

Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м.

 Рекомендації як убезпечити себе від зараження:

Ретельно, протягом 20–40 секунд,  і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком. Вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою. Миття рук – обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук.

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими);

антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);

тривалість обробки — близько 30 с;

особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);

обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами;

у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;

контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

Уникайте скупчення людей.

Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

Використовуйте захисну маску обов’язково якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить), а якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту. Використовуйте маску правильно. Вона має щільно покривати ніс і рот, без відступів по краях. Заміняйте маску, щойно вона стала вологою. Не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком. Заміняйте маску щочотири години. Не використовуйте маску повторно.

 

 Додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування

 По термообробці необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв.

Миття посуду повинно проводитись строго по інструкції: o видалення залишків їжі. o миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами. o миття з додаванням дез. розчину у іншій ємності (ванні). o ополіскування під проточною водою температурою не менше 65 градусів – це також в окремій ємності. o просушування на спеціальних полицях.

 


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Головна

НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ

Наші ЗМІ

Наші друзі

You are here: Головна

Наша адреса: вул. Ярослава Мудрого, 33, м. Лубни, Полтавська обл., Україна, 37500,  e-mail: mvk@lubnyrada.gov.ua