ВІД 10 ДО 36 МЛН ГРН – СУБГРАНТИ ДЛЯ СПІВФІНАНСУВАННЯ ПРОЄКТІВ З ПІДТРИМКИ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНОВИХ, ОЛІЙНИХ ТА БОБОВИХ КУЛЬТУР

econom1ВІД 10 ДО 36 МЛН ГРН – СУБГРАНТИ ДЛЯ СПІВФІНАНСУВАННЯ ПРОЄКТІВ З ПІДТРИМКИ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНОВИХ, ОЛІЙНИХ ТА БОБОВИХ КУЛЬТУР

«Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)» (надалі іменується “Проект AГРО”), що реалізовується компанією Кімонікс Інтернешнл (надалі іменується “Кімонікс”), запрошує подавати Концепції субгрантових проектів для впровадження програми «Підтримка переробки зернових, олійних та бобових культур на продовольчі, кормові, промислові продукти та біопаливо».

Договори субгранту укладатимуться і виконуватимуться відповідно до правил USAID та Уряду США, що регулюють субгранти за угодами про співпрацю, та внутрішніх процедур управління субгрантами проекту AГРО.

Метою субгрантової програми є покращення доступу мікро-, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП), які є виробниками зернової сільськогосподарської продукції, до потужностей з доробки та/або переробки зернових, олійних та бобових культур на продовольчі, кормові, промислові продукти та біопаливо, що створить потенціал для виробництва продуктів з доданою вартістю та забезпечить розширення каналів та ринків збуту, що в свою чергу якісно та кількісно вплине на продовольчу безпеку України та світу.

Для кого

Проект АГРО заохочує подання концепцій від організацій, які відповідають вищезазначеним критеріям прийнятності та демонструють наступне:

  • Заявниками можуть бути суб’єкти підприємницької діяльності, офіційно зареєстровані в Україні, засновані та такі, що визнаються відповідними українськими органами влади і дотримуються українського законодавства, усіх чинних норм цивільного права та податкового кодексу України, які планують розпочати або розширити переробку зернових, олійних та бобових культур на продовольчі, кормові, промислові продукти та/або біопаливо, розташовані у будь якій області України (за винятком тимчасово окупованих територій).
  • Заявники повинні мати принаймні 5 (п’ять) років досвіду виконання завдань, подібних до описаних у Розділі I.D, або тих, які будуть сприяти виконанню завдань проєкту. Кандидати повинні продемонструвати успішність попередньої роботи в частині виконання плану роботи та досягнення очікуваних результатів.
  • Заявники повинні запропонувати кандидата на посаду Координатора проєкту, який/яка відповідає наступним вимогам: вища освіта, мінімум 3 (три) роки практичного досвіду проєктного управління, відмінні комунікативні та письмові навички, вільне володіння українською мовою. Будь ласка, надайте резюме кандидатів, висунутих на посаду ключового персоналу.
  • Заявники повинні мати відповідні технічні ресурси та організаційну спроможність для здійснення діяльності в рамках субгрантового проєкту.
  • Звертаємо увагу, що АГРО не зможе підтримувати заявки підприємств, об’єкти яких на момент розгляду заявки розташовані ближче 50 км до лінії зіткнення (бойових дій).

Сума

Проект АГРО планує надати до 367 000 000 грн. в межах 20 (двадцяти) проєктів, терміном впровадження до двох років.

Очікується, що сума кожного субгранту буде становити від 10 000 000 до 36 000 000 грн. Остаточна сума кожного субгранту буде залежати від субгрантової діяльності та результатів переговорів.

Співфінансування заявника повинно бути від 20% до 50% від загального бюджету проєкту. Заявки, які передбачатимуть значну частку співфінансування (більшу ніж 50% від загального бюджету проєкту), отримають вищий бал у процесі відбору. У разі присудження субгранту заявник повинен надати документацію, яка свідчить про його внесок. Внесок заявника – це спосіб заохочення успішного завершення діяльності отримувача субгранту. До внесків заявника відноситься фінансування витрат діяльності у грошовій або натуральній формі, яке отримане не у рамках субгрантової підтримки Проекту АГРО, а надається заявником або іншими донорськими організаціями, такими як міжнародні громадські організації, уряди іноземних держав, місцеві та міжнародні організації, приватні організації та/або приватні особи.

Співфінансування субреципієнта не включає фінансування, отримане в рамках інших проєктів USAID.

Очікується, що термін дії субгрантів в рамках субгрантової угоди не перевищуватиме 2 роки. Тип договору субгранту буде визначено в процесі переговорів.

Приблизна дата початку діяльності в рамках субгранту, присудженого за результатами цього конкурсу – 15 серпня 2023 року.

Терміни

  • 18:00, 2 травня 2023 – реєстрація на передзаявочний онлайн-семінар, який АГРО проведе 3 травня 2023 з 11:00-13:00 
  • 18:00, 8 травня 2023 – кінцевий термін прийому усіх запитань щодо цього конкурсу 
  • 18:00, 15 травня 2023 – кінцевий термін подання концепцій 1-ого етапу 

Проект АГРО продовжуватиме приймати заявки до 18:00 за Київським часом 12/10/23 або до моменту вичерпання коштів.

Заявки, надіслані пізніше встановленого часу, або такі, що не відповідають вимогам, розглядатися не будуть.

Умови

Субгрантова діяльність охопить всі області України (за винятком тимчасово окупованих територій) та буде спрямована на підтримку підприємств, які планують розпочати або розширити переробку зернових, олійних та бобових культур.

Проект АГРО планує надати субгранти українським суб’єктам господарювання для надання ММСП експертної, технічної та фінансової підтримки задля розширення переробки зернових, олійних та бобових культур на продовольчі, кормові, промислові продукти та біопаливо.

Конкретні заходи можуть включати:

  • Сприяння створенню осередків та/або кластерів розвитку регіональних переробних потужностей зернових, бобових та олійних культур з метою забезпечення доступу мікро-, малих та середніх сільськогосподарських виробників до локальних переробних потужностей, виготовлення товарних партій продукції з високою доданою вартістю, залучення ММСП до розвитку горизонтальних та вертикальних партнерств задля створення ринкового виробничого збутового циклу з урахуванням потенційних вузьких місць, таких як географія виробництва сировини, оптимізація відстані постачання та зменшення логістичних витрат, енергоефективність та енергосталість тощо.
  • Започаткування та/або диверсифікація переробки, підвищення продуктивності діючих переробних потужностей в секторі зернових, олійних та бобових культур. Збільшення обсягів переробки сировинної продукції зернових, олійних та бобових культур на продукти харчування та їх інгредієнти (борошно і вітамінізоване борошно, крупи, снеки, підсолоджувачі, крохмалі тощо), корми та комбікорми (сушене зерно дистилятора, глютеновий корм/шрот, кормова кукурудза з високим вмістом олії для великої рогатої худоби, свиней, птиці, риби тощо) та промислові продукти (мило, фарби, корки, лінолеуми, полірувальні матеріали, клеї, замінники гуми, гіпсокартон, сухі гальванічні елементи, косметичні порошки, лікарські засоби, мастильні матеріали, ізоляційні матеріали тощо).
  • Сприяння впровадженню та становленню кращих практик переробки зернових та олійних культур на збалансовані комбікорми та кормосуміші, що будуть відповідати вимогам як товарних тваринницьких ферм, так і особистих селянських господарств.
  • Сприяння започаткуванню та/або диверсифікації виробництва твердого біопалива з відходів переробки зерна для забезпечення стабільності діяльності та виробництва продукції з доданою вартістю.
  • Сприяння започаткуванню та/або диверсифікації виробництва біоетанолу з зерна та багатих на лігноцелюлозу агровідходів.
  • Запровадження та поширення серед партнерів та інших гравців ринку найкращих стандартів контролю якості та безпечності харчової продукції, передпродажної підготовки продукції переробки зернових з метою виготовлення якісної продукції за економічною ціною, що відповідає спектру вимог споживачів. Розроблення або вдосконалення стандартів, практик забезпечення якості, інших процесів та досліджень, які учасники ланцюга постачання можуть використовувати для створення цінності (харчової та маркетингової) під час постачання зернових продуктів споживачам.
  • Створення нових робочих місць, зокрема для ВПО, жінок та представників вразливих груп населення.

Очікувані результати: 

  • запровадити не менше ніж дві нові технології доробки/переробки зерна; 
  • збільшити кількість робочих місць; 
  • для нових переробних підприємств, створених в межах проєкту, – досягти планових показників виробництва; 
  • для переробних підприємств, які вже працюють, – збільшити обсяги виробництва на 20%, розширити асортимент виробництва на 25%, збільшити обсяги продажів на 10% у перший рік. 

Інформація про подання заявки

Концепції субгрантових проектів подаються українською мовою обсягом не більше 7 сторінок без додатків. Усі заявки повинні подаватися в електронному вигляді разом із додатками (не більше 5 МБ) на електронну пошту, сумісні з програмами MS Word, MS Excel, придатним для читання форматом або форматом Adobe Portable Document (PDF) у середовищі Microsoft XP. Заявники не можуть подавати архівовані файли. Сторінки, які потребують оригінальних власноручних підписів, мають бути відскановані та надіслані у форматі PDF, як вкладення до електронного листа.

Заявки (технічну пропозицію, бюджет і супровідні документи) слід подавати в електронному форматі на нижчезазначену адресу електронної пошти з посиланням на PПЗ-06. 

EMAIL: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Проект АГРО письмово підтвердить отримання форми концепції субгрантового проєкту, подану на вищевказану електронну адресу. Якщо відповідь від Проекту АГРО не надійшла, заявникам рекомендується надіслати повідомлення електронною поштою на наступну електронну адресу:

EMAIL: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Окрім форм заявки та бюджету, заявники повинні надати проекту АГРО:

  • копію чинних реєстраційних документів Заявника;
  • копію чинного статуту або статутних норм Заявника;
  • копію перевіреної фінансової звітності Заявника за останній доступний фінансовий рік.
  • резюме ключового персоналу, а також профільних експертів та спеціалістів.
  • інформацію про отримання Унікального Ідентифікаційного Номеру Суб’єкта або про початок отримання такого номеру.

Усі питання щодо цього РПЗ просимо надсилати на ім’я Ігоря Лазаренка, менеджера відділу грантів і контрактів, на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з посиланням на РПЗ-06 не пізніше 18:00 за місцевим часом 8 травня 2023 р.

Проект АГРО надасть відповіді на всі отримані запитання не пізніше 11 травня 2023 р.

Питання повинні бути подані у письмовій формі; телефонні дзвінки не приймаються. Питання та запити про роз’яснення, та відповіді на них, які, на думку Кімонікс, можуть зацікавити інших заявників, будуть розповсюджені до всіх учасників конкурсу, які виявили зацікавленість. Тільки письмові відповіді, надані Кімонікс, будуть вважатися офіційними та матимуть вагу в процесі конкурсу та подальшому оцінюванні.

На прохання заявників проект AГРО допомагатиме заявникам зрозуміти процедуру подання заявок і може надати консультацію щодо підготовки заявки.

Можливості

Передбачається, що кошти субгранту будуть спрямовані переважно на розширення діючих переробних потужностей, що призведе до збільшення виробництва продуктів переробки зернових, у тому числі з вищою доданою вартістю, як для внутрішнього споживання, так і для експорту.

Проєкт передбачає надання підтримки підприємствам – відповідного обладнання, консультацій та/або маркетингової підтримки – з метою розвитку горизонтальних та вертикальних партнерств на основі ринкового системного підходу.

Експерти програми АГРО усвідомлюють, що деякі субреципієнти можуть потребувати технічної допомоги, щоб ефективніше здійснювати свою діяльність, тому кандидатам рекомендується зазначати у концепціях субгранту свої потреби у технічній допомозі та/або навчанні.

Детальніше ТУТ

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови