Готуємось до непростого опалювального сезону

Через критичну ситуацію в енергетичному секторі України під час воєнного стану, 10 серпня о 14:00 у залі засідань Лубенської міської ради відбулася зустріч з головами ОСББ та ЖБК Лубенської територіальної громади з питань підготовки житлового фонду до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років.

Для проведення роз’яснення проблемних питань, які можливі під час роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років, було запрошено представників ОКВПГ «Лубнитеплоенерго», КП «Лубни-водоканал», АТ «Лубнигаз» та Лубенської філії АТ «Полтаваобленерго».

На території Лубенської територіальної громади створено 75 ОСББ та ЖБК, а це 92 будинки. Присутніх на зустрічі представників ОСББ та ЖБК було 26. Тож дирекція ОКВПГ «Лубнитеплоенерго» наголосила на необхідності упорядкування паспортів готовності будинку до роботи в осінньо-зимовий період у 2022-2023 років, яких на сьогодні підписано тільки 3 із усіх наявних ОСББ.

Опалювальний сезон 2022/2023 стане найскладнішим за весь період незалежності, про що раніше заявляв і Президент Володимир Зеленський. З одного боку — воєнні дії, що спричинили масове руйнування об'єктів інфраструктури та житлового фонду. З іншого — тяжке соціальне й економічне становище держави. Крім того, не слід забувати про високу зношеність більшості об'єктів теплоенергетики, а також про погодні умови, які можуть бути не такими сприятливими, як минулої зими.

Питання безпеки експерти сфери житлово-комунального господарства ставлять нині на перше місце. Противник уже дав зрозуміти, що готовий бити по важливих цивільних об'єктах. Нагадаємо: на початку літа через обстріли більша частина Донецької області залишилася без електроенергії. Перед тим окупант ударив по підстанціях у центральній і західній частинах країни, наслідком чого стала зупинка поїздів. До цього слід додати повне або часткове руйнування 860 об'єктів теплоенергетики, з яких 300 — котельні.

На сьогодні немає жодних гарантій, що наступного разу ракети не прилетять по об'єктах водоканалу або по вузлових теплоелектростанціях.

На сьогодні ситуація з блакитним паливом начебто не загрозлива. До зими Україні потрібно нагромадити, щонайменше, 19 млрд кубометрів газу, а зараз у підземні сховища вже закачано 11 млрд кубів.

Те, що частина громадян узимку може залишитися без централізованого теплопостачання, — не просто розмови, зважаючи на нинішні реалії. До того ж в уряді раніше вже заявили про можливість зниження температури у квартирах до +16, що й без обстрілів обіцяє погіршення умов проживання.

У цій ситуації інших способів, крім як обігріватися з допомогою електроенергії, в людей не буде. «Мешканці будинків, у яких є централізоване опалення, ви можете залишитися без тепла. Тому єдиним порятунком буде електрообігрівання. Перевіряйте свої мережі прямо зараз. Решта — вторинне. Усім керуючим компаніям, приватним і комунальним ЖЕКам слід перевірити стан електричної проводки в кожному багатоквартирному будинку». Інакше можуть виникати пожежі, як це було торік в одній зі столичних новобудов, де горіла проводка в усьому під'їзді.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови