Уряд запускає систему грантів для розвитку підприємництва

У кінці червня 2022 року Уряд своїм рішенням підтримав запуск трьох програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності та створення нових робочих місць у рамках економіки воєнного часу.

Перша програма запроваджує мікрогранти у розмірі до 250 тис. грн. для кожного українця, який хоче започаткувати першу власну справу, або розвинути вже існуюче підприємство:

  • Мікрогрант надається на створення та розвиток власного бізнесу – до 250 тис. гривень за умови створення двох робочих місць та до 150 тис. гривень – одного робочого місця;
  • АТ «Ощадбанк» виступає уповноваженим банком програми;
  • Українці зможуть подавати заяви на отримання грантів через Портал Дія або у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк»;
  • Отримувачі мікрогрантів зможуть оформити додатковий інвестиційний кредит за Програмою «5-7-9%» у сумі до 2,5 млн. грн. відповідно до стандартних умов цієї програми.

За словами Премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, учасником цієї програми може стати кожен українець, який не працює на інших підприємствах  та не веде інший бізнес. Для отримання гранту треба буде подати заявку через портал «Дія» чи відділення «Ощадбанку», додавши до неї бізнес-план. Протягом 10 робочих днів експерти «Ощадбанку» та Державного центру зайнятості мають провести оцінку проєкту на відповідність критеріям програми. Грантові кошти будуть перераховані на окремий банківський рахунок, з якого можна буде оплатити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду.

Зі слів Дениса Шмигаля, додатково отримані кредитні кошти за програмою «5-7-9» можна буде спрямувати на будівництво чи реконструкцію приміщень, придбання додаткового обладнання, фінансування оборотного капіталу».

Всього Урядом планується видати 20 тисяч таких грантів на рік, річний бюджет програми – 5,0 млрд. грн.

Друга програма грантів спрямована на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства:

  • Держава співфінансує закладку саду спільно з підприємцем (всього планується підтримати створення 10 тис. га. садів); 
  • Держава надає грант у розмірі 70 % від вартості проєкту (без ПДВ), 30 % – за рахунок коштів отримувача.

За словами Дениса Шмигаля, йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Аграріям надаватиметься від 300,0 до 400,0 тис. грн. на 1 гектар садів (це близько 70,0 % від середньої вартості висадки). У цьому випадку отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Загальний очікуваний обсяг фінансування цього напрямку складає 4,0 млрд. грн.

Третя програма – гранти на створення або розвиток тепличного господарства:

  • Кожен інвестор може збудувати легкий тепличний модуль розміром близько 2 га для ведення овочівництва;
  • Один заявник може збудувати один тепличний модуль;
  • Для перших 1000 заявників держава надає грант у розмірі 70 % від вартості проекту (без ПДВ), але не більше 7 млн гривень, 30 % – за рахунок коштів отримувача;
  • Всі наступні заявники отримують грант на 50 % вартості проєкту (без ПДВ), але не більше 5 млн гривень, 50 % – за рахунок коштів отримувача;
  • Програма забезпечить створення одним отримувачем до 40 нових робочих місць.

Як повідомив очільник Уряду, учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, що мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років. Кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив.

Всього в Уряді очікують 3,0 тисячі грантів на рік, а загальний бюджет програми складе 7,0 млрд. грн.

Крім того, Уряд підтримав реалізацію ще трьох грантових програм з підтримки підприємництва та створення нових робочих місць під час війни. Вони спрямовані на розвиток переробної промисловості та ІТ-сфери.

«Головна мета програм – створити нові робочі місця та сприяти розвитку малого та середнього бізнесу, навіть, під час війни. Це дозволить забезпечить ріст ВВП, стійкість економіки та максимально швидке відновлення нашої країни, щоб українці, які змушені були виїхати за кордон через російську агресію могли повернутися додому», – зазначила Перша віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Програма розвитку переробної галузі передбачає державне співфінансування підприємців, які хочуть створити або розвинути свій бізнес.

  • Кошти виділяються на придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання) та покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію.
  • Перші 1000 заявників отримують грант у розмірі до 70 % вартості проекту, решту 30 % фінансують за власний рахунок.
  • Учасники можуть залучити додаткові кредитні кошти – до 16 мільйонів гривень за програмою «5-7-9» під 0 %.
  • Підприємці мають сплатити податки та ЄСВ на суму гранту протягом 3 років, створивши щонайменше 25 робочих місць.

Програма інвестицій у ІТ-стартапи дозволить розробникам технологічних продуктів залучити фінансування для відкриття і розвитку бізнесів у сфері високих технологій.

  • У рамках проекту фінансується реалізація ІТ-стартапів на різних етапах – від ідеї до готового життєздатного продукту.
  • Для стартапів, в залежності від стадії реалізації Фонд розвитку інновацій надає грант від 750 тисяч до 3,5 мільйонів гривень з чіткими умовами про кількість залучених працівників, а Фонд інвестицій надає поворотну фінансову допомогу від 3,5 до 8 мільйонів гривень.
  • Обов'язок отримувача гранту – сплатити податки та ЄСВ у розмірі 50% отриманого гранту протягом двох років та створити не менше 5 робочих місць.

Програма «Старт в ІТ» – це гранти на навчання українців за ІТ-спеціальностями.

  • Отримати фінансування можуть громадяни, які втратили роботу, знаходяться в простої, неоплачуваних відпустках, ВПО, які бажають отримати нову професію у сфері IT.
  • Після завершення навчання учасники мають протягом 30 днів працевлаштуватися за новою спеціальністю, відкрити ФОП або провадити незалежну професійну діяльність.

 

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови