ВІД 10 000 ДО 35 000 ДОЛ США – ГРАНТИ ДЛЯ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ЖІНОЧИХ ТА СІМЕЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ

economВІД 10 000 ДО 35 000 ДОЛ США – ГРАНТИ ДЛЯ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ЖІНОЧИХ ТА СІМЕЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України», яка реалізується компанією «Кімонікс Інтернешнл Інк.», приймає грантові заявки від українських малих та середніх сімейних і жіночих підприємств (МСП), які хочуть відновити свою діяльність, розширити свій бізнес та/або розвинути нові напрямки бізнесу.

Метою цього ЗПЗ є підтримка українських малих та середніх сімейних і жіночих підприємств – виробників товарів і надавачів послуг. Грантова підтримка надаватиметься на релокацію бізнесу, відкриття нового напрямку бізнесу, масштабування бізнесу на території України, вихід на міжнародні ринки. Результатом грантової діяльності має стати створення та збереження робочих місць, залучення інвестицій, нових клієнтів, збільшення продажів на внутрішньому ринку та/або іноземних ринках.

Програма КЕУ визначила такі пріоритетні завдання за цим ЗПЗ:

1. Підтримка економічної спроможності жіночих та сімейних МСП.

2. Підвищення операційної та виробничої ефективності жіночих та сімейних МСП.

3.Ззаохочення зростання та розширення жіночих та сімейних МСП, включно з експансією на зовнішні (міжнародні) ринки.

4. Розширення інтеграції в ринок праці і підприємництво жінок.

Для кого

Отримувачі, які відповідають критеріям:

  • Заявники повинні бути зареєстрованими українськими приватними підприємствами, фізичними особами-підприємцями або юридичними особами, що офіційно засновані та визнаються відповідними державними органами України і мають добру репутацію серед них, а також дотримуються усіх відповідних норм цивільного права та Податкового кодексу.
  • Якщо заявник є українським приватним підприємством, його кількість працівників повинна бути меншою, ніж 250 осіб, а річний оборот має бути меншим, ніж 50 мільйонів євро, та/або річний баланс меншим, ніж 43 мільйони євро.
  • Для цілей цього ЗПЗ, сімейний бізнес – це бізнес, яким володіють та керують два та більше членів однієї родини; жіночий бізнес – це бізнес, яким володіє одна жінка або декілька жінок (доля володіння більше ніж 50 відсотків) та керує жінка.
  • Державні установи, включно з організаціями з участю державного капіталу та квазідержавними організаціями, визначеними в ADS 302.3.3, не можуть подаватись на гранти згідно з цим ЗПЗ.
  • У рамках цього ЗПЗ заявники можуть подати не більше, ніж одну заявку від однієї юридичної особи чи фізичної особи-підприємця.
  • Для отримання будь-якого гранту в рамках цього запиту, сума якого складає 25 000 доларів США або більше, окрім гранту в натуральній формі, грантоотримувачі повинні будуть надати номер Унікального ідентифікатора суб’єкта (UEI) на момент присудження гранту. Якщо заявник уже має номер UEI, його слід включити до заявки. В іншому випадку заявники повинні будуть отримати номер UEI до того, як їм буде надано грант. Програма КЕУ допоможе заявникам, які успішно пройшли відбір, у цьому процесі. Якщо заявник зареєстрований на сайті SAM.gov, то він уже має номер UEI, і цей номер можна переглянути на сайті SAM.gov. Якщо заявник ще не зареєстрований на SAM.gov, скористайтесь Коротким посібником про те, як отримати Унікальний ідентифікатор суб’єкта, щоби отримати номер UEI для вашої організації.
  • Релігійні організації та громадські групи матимуть рівні можливості для отримання фінансування відповідно до керівних принципів, викладених в ADS 303.3.28, за винятком релігійних організацій, діяльність яких спрямована на дискримінаційні та релігійні цілі й основна мета гранту яких має релігійний характер.
  • Програма USAID КЕУ працюватиме з успішним грантоотримувачем над розробкою плану маркування та брендування, який буде додано до грантової угоди. 
  • Програма USAID КЕУ заохочує подавати заявки ті організації, які ще ніколи не отримували підтримки від USAID і відповідають наведеним вище критеріям.

Сума

Програма USAID КЕУ очікує надати близько 1 500 000 доларів США шляхом присудження орієнтовно до 100 грантів, сума яких орієнтовно становитиме від 10 000 доларів США до 35 000 доларів США, залежно від обсягу діяльності та остаточних домовленостей із Програмою USAID КЕУ. Очікується, що кожен грант в рамках цього запиту триватиме до дванадцяти місяців. Орієнтовна дата початку перших грантів, наданих за цим запитом, очікується у червні 2023 року. Тип гранту буде визначено під час переговорного процесу, залежно від передбаченої діяльності, а також можливостей і досвіду грантоотримувача.

Гранти можуть узгоджуватись та деномінуватись в українських гривнях або в доларах США. Усі гранти будуть фінансуватися та виплачуватися в українських гривнях.

Програма КЕУ надаватиме пріоритет проєктам, у яких ресурси USAID поєднуються із внесками грантоотримувачів, де внесок складає щонайменше 25% від загального бюджету. Внесок грантоотримувача – це витрати на діяльність, що фінансуються за рахунок грошових внесків або внесків у натуральній формі окремо від фінансування КЕУ та надаються або грантоотримувачем, або іншими донорами, наприклад, міжнародними громадськими організаціями, іноземними урядами, місцевими та міжнародними установами, приватними організаціями чи окремими особами. Це спрямовано на заохочення грантоотримувача до успішного завершення діяльності. Цей внесок буде включено до бюджету й грантової угоди та він підлягатиме технічній звітності.

Терміни

Дата оголошення: 24  квітня 2023 року

Кінцевий термін подання заявок: 24 липня 2023 року

Конкурс проходитиме у три етапи. Заявки прийматимуться:

1 етап –  до 19 травня 2023 року включно

2 етап – до 16 червня 2023 року включно

3 етап – до 24 липня 2023 року включно

Умови

Програма КЕУ передбачає, що в рамках грантового проекту за цим ЗПЗ будуть реалізовані наступні заходи (перелік не вичерпний):

  • запровадження інноваційних рішень у бізнес-процеси задля збільшення обсягів виробництва та продажів або підвищення ефективності бізнесу;
  • розширення асортименту виробленої продукції або наданих послуг, що дозволить бізнесу стати диверсифікованим та сталим;
  • відкриття нового напрямку в рамках існуючого бізнесу; 
  • розбудова експортного потенціалу бізнесу;
  • впровадження заходів для просування продукції, у тому числі інструментів цифрового та контент-маркетингу задля покращення обізнаності про бізнес та залучення клієнтів.

В рамках цього ЗПЗ не розглядатимуться грантові заявки від бізнесів, основна діяльність яких передбачає перепродаж товарів і послуг. 

Процес подання заявок відбуватиметься в один етап. Заявники повинні подати заповнену грантову заявку (Додаток А) через онлайн платформу Submittable за посиланням: ЗПЗ-2023-033 та деталізований бюджет гранту (Додаток B). Заявки, надіслані електронною поштою, та друковані копії заявок, розглядатися не будуть.

Заявники повинні подати заявки через портал керування заявками Програми КЕУ, перейшовши за цим посиланням: https://chemonics.submittable.com/submit (платформа для подання заявок Submittable). Заявки, надіслані електронною поштою, та друковані копії заявок, розглядатися не будуть.

Шаблони, які слід використовувати під час підготовки заявки, наведено в Додатках A-B. Заявники повинні запропонувати стратегії реалізації наведеного вище опису програми. Заявники повинні представити свою технічну заявку та бюджет у запропонованих форматах і слідувати всім інструкціям та вказівкам, зазначеним у цьому ЗПЗ та в додатках до нього.

Заявка повинна містити розгорнуту мету грантового проєкту та детальний опис того, як саме його реалізація вплине на діяльність вашої організації; інформацію про сектор чи сегмент, в якому працює Ваша організація; чи є ваш бізнес релокованим (переміщеним); коротку презентацію товару або сервісу, методів його просування, цільову аудиторію, переваги порівняно з продуктами конкурентів тощо. 

Заявники повинні надати обґрунтування необхідності придбання в рамках грантового проєкту обладнання або маркетингових послуг, проведення сертифікації виробництва тощо.

Будь ласка, зазначте, чи є грантова діяльність спрямованою на локалізацію виробництва, імпортозаміщення та орієнтованою на експорт; та/або на запровадження енергоефективних технологій чи технологій, що позитивно впливають на стан довкілля («зелені технології»).

Описуючи свій підхід до виконання грантової діяльності, поясніть, як саме ця грантова діяльність буде реалізовуватися у поточних умовах воєнного стану, і, як в результаті це вплине на стійкість/ життєздатнiсть вашої організації.

Усі витрати на грантову діяльність мають відповідати звичній практиці роботи заявника, а також його прописаним політикам і процедурам.

Міжнародна технічна допомога звільняється від сплати ПДВ; Програма КЕУ не є платником ПДВ. Отже, бюджети заявників із використанням програмного фінансування повинні подаватись без ПДВ.

Можливості

Грантова підтримка надаватиметься на релокацію бізнесу, відкриття нового напрямку бізнесу, масштабування бізнесу на території України, вихід на міжнародні ринки. Результатом грантової діяльності має стати створення та збереження робочих місць, залучення інвестицій, нових клієнтів, збільшення продажів на внутрішньому ринку та/або іноземних ринках.

Детальніше ТУТ

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови