ДО 18,350 МЛН ГРН СПІВФІНАНСУВАННЯ ДЛЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ МЕЛІОРАТИВНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ОРГАНІЗАЦІЙ ВОДОКОРИСТУВАЧІВ ВІД USAID АГРО

400158854 709721777859245 1610052665058106698 nПрограма USAID АГРО надасть до 18,350 млн. грн. співфінансування для модернізації меліоративної інфраструктури організації водокористувачів.

Це сприятиме українським організаціям водокористувачів у впровадженні водо- та енергозберігаючого обладнання, технологій і автоматизації зрошення, осушення, а також поширенню передового міжнародного досвіду в управлінні меліоративною інфраструктурою. Також це забезпечить стале управління гідротехнічною меліорацією, яке відповідає потребам фермерів і допоможе їм підвищити продуктивність діяльності та дохід.

Діяльність за цим проєктом співфінансування передбачає розробку та реалізацію проєкту для організації водокористувачів на територіях України, де наразі не ведуться бойові дії, та де є потреба у відновленні або модернізації меліоративної інфраструктури, відновлення площ поливу або осушення в межах території обслуговування ОВК.

Для кого

Програма USAID АГРО заохочує пропозиції від організацій водокористувачів (ОВК), які мають:

  • зареєстровані в Державному земельному кадастрі земельні ділянки членів організації та права на них в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (у разі оренди земельних ділянок необхідно підтвердити дату завершення оренди);
  • внесену інформацію про членів організації водокористувачів в Державному аграрному реєстрі відповідно до вимог законодавства;
  • відсутність заборгованості перед державною водогосподарською організацією за отримані послуги, пов’язані з забором води на полив за минулі роки;
  • територію обслуговування не менше 200 га.

Сума

Програма АГРО планує надати до 18 350 000 грн. за допомогою одного субгранту. Остаточна сума субгранту залежатиме від субгрантової діяльності та результатів переговорів і може виходити за межі цього діапазону в ту чи іншу сторону.

Очікується, що термін дії будь-якого субгранту в рамках цієї субгрантової угоди не перевищуватиме 24 місяці.

Приблизна дата початку діяльності в рамках субгранту, присуджених за результатами цього конкурсу – 1 квітня 2024 року.

Тип договору субгранту буде визначений у процесі переговорів.

Терміни

  • до 20 листопада 2023 року – зареєструватися для участі у передзаявочному онлайн-семінарі (електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.);
  • 22 листопада 2023 року з 10:30 до 12:30 АГРО проведе передзаявочний онлайн-семінар;
  • не пізніше 18:00, 20 січня 2024 року для подання запитань щодо участі у цьому конкурсі;
  • не пізніше 18:00, 01 лютого 2024 року кінцевий термін подання заявок (технічна пропозиція, бюджет і супровідні документи).

Умови

Конкретні заходи можуть включати, але не обмежуються наступним переліком:

  1. Розробка проєкту модернізації/реконструкції об’єктів меліоративної мережі (складової частини меліоративної мережі) на території обслуговування організації водокористувачів (за рахунок заявника). Проєктна документація має містити розділ оцінки впливу на навколишнє природне середовище (ОВНС).
  2. Придбання нового обладнання для впровадження водо- та енергозберігаючих технологій відповідно до українського законодавства та затвердженого бюджету (за кошти субгранту).
  3. Придбання приладів для автоматизації процесу поливу/осушення та контролю за його проведенням (за кошти субгранту або заявника).
  4. Будівельно-монтажні та пуско-налагоджувані роботи при встановленні обладнання, введення в експлуатацію модернізованих об’єктів (за рахунок заявника). Це може включати роботи з модернізації насосних станцій, які будуть передані з державної власності до ОВК.
  5. Юридична підтримка ОВК у вирішенні питань, пов’язаних з оформленням прав користування та передачею у власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж від органів (за рахунок заявника).
  6. Проведення інвентаризації об’єктів меліоративних мереж та складання документації із землеустрою (за рахунок заявника).
  7. Висвітлення у ЗМІ результатів, отриманих під час реалізації субгранту, та створення демонстраційних площадок для їх поширення серед інших водокористувачів, ОВК та ММСП (за рахунок заявника).

Наведений вище перелік не є вичерпним; заявники можуть запропонувати додаткові заходи, які найкраще відповідають їхнім організаційним потребам. Залежно від можливостей субреципієнта, Програма АГРО може закупити обладнання від імені субреципієнта як внесок у натуральній формі.

Очікувані результати

Субгрант має безпосередньо сприяти та забезпечувати досягнення результатів, як мінімум, в таких напрямках:

  • Надання членам організації водокористувачів покращеного доступу до зрошення та осушення.
  • Відновлення площ зрошення або осушення (пріоритетний напрямок розвитку ОВК).
  • Зменшення порівняно з попередніми роками (для працюючих об’єктів зрошувальної мережі):

– кількості аварійних поривів трубопроводів;

– споживання електроенергії на один куб. м перекачаної води;

– поточних витрат на обслуговування одного об’єкта інженерної інфраструктури меліоративної мережі.

  • Покращення екологічного стану території обслуговування ОВК шляхом мінімізації впливу посух, недопущення деградації ґрунтів та зменшення їх родючості.
  • Залучення інвестицій (власні кошти; зовнішні інвестиції; місцеві бюджети та/або програми державної підтримки; співфінансування донорів без урахування коштів уряду США, лізинг або кредити).
  • Збільшення податкових надходжень до бюджету територіальних громад.
  • Збільшення виробництва сільськогосподарської продукції членами організації водокористувачів після впровадження субгранту.
  • Організації водокористувачів покращили свою організаційну ефективність (процес навмисного покращення продуктивності задокументовано).

Заявники мають надати свої пропозиції щодо досягнення конкретних результатів. Пропозиції, що покажуть найбільш значний вплив, отримають більшу увагу в процесі відбору. Тому дуже важливо, щоб заявники включали числові показники (зменшення витрат на водо- та енергоресурси, відновлення площ зрошення та осушення, залучення інвестицій та інше) при визначенні очікуваних результатів у своїй заявці на одержання субгранту. Програма АГРО підтримає ті програми, які демонструють найкращі практики для подальшого поширення та застосування в майбутньому.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОДАННЯ ЗАЯВКИ

Заявки подаються українською мовою обсягом не більше 20 сторінок (без врахування додатків).

Усі заявки повинні подаватися в електронному вигляді разом із 3 додатками (не більше 5 МБ) на електронну пошту, сумісні з програмами MS Word, MS Excel, придатним для читання форматом або форматом Adobe Portable Document (PDF) у середовищі Microsoft XP. Заявники не можуть подавати архівовані файли. Сторінки, які потребують оригінальних власноручних підписів, мають бути відскановані та надіслані у форматі PDF, як вкладення до електронного листа.

Заявки (включаючи бюджет та супровідну документацію) слід подавати в електронному форматі на нижчезазначену адресу електронної пошти з посиланням на ЗПЗ № 61. Заявки повинні бути подані не пізніше 18:00 за місцевим часом 1 лютого 2024 року. Заявки, надіслані пізніше встановленого часу, або такі, що не відповідають вимогам, будуть розглядатися лише на розсуд Програми АГРО.

EMAIL: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Програма АГРО письмово підтвердить отримання всіх заявок, поданих на вище вказану електронну адресу. Якщо відповідь від Програми АГРО не надійшла, заявникам рекомендується надіслати повідомлення електронною поштою на наступну електронну адресу:

EMAIL: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Окрім форм заявки та бюджету, заявники повинні надати Програмі АГРО:

  • форму самооцінювання Заявника;
  • копію чинних реєстраційних документів Заявника;
  • копію чинного статуту або статутних норм Заявника;
  • копію фінансових звітів за останній фінансовий рік;
  • резюме ключового персоналу, а також профільних експертів та спеціалістів.

Усі питання щодо цього ЗПЗ просимо надсилати на ім’я Аделії Курези, менеджерки відділу субгрантів і контрактів, на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з посиланням на ЗПЗ № 61 не пізніше 18:00 за місцевим часом 20 січня 2024 року. Програма АГРО надасть відповіді на всі отримані запитання не пізніше 24 січня 2024 року.

Питання повинні бути подані у письмовій формі; телефонні дзвінки не приймаються. Питання та запити про роз’яснення, та відповіді на них, які, на думку Кімонікс, можуть зацікавити інших заявників, будуть розповсюджені всім учасникам конкурсу, які виявили зацікавленість. Тільки письмові відповіді, надані Кімонікс, будуть вважатися офіційними та матимуть вагу в процесі конкурсу та подальшому оцінюванні.

На прохання заявників Програма AГРО допомагатиме заявникам зрозуміти процедуру подання заявок і може надати консультацію щодо підготовки заявки.

Можливості

В межах субгранту передбачається реалізація наступних заходів (наведений перелік не є вичерпним і може доповнюватися або скорочуватися відповідно до потреб організації водокористувачів):

  1. модернізація насосної станції, яка буде передана у власність організації водокористувачів з державної власності;
  2. придбання/заміна дощувальної техніки;
  3. облаштування інфраструктури краплинного зрошення;
  4. встановлення системи водообліку;
  5. заміна зрошувальних трубопроводів;
  6. проведення протифільтраційних заходів на відкритих зрошувальних каналах;
  7. придбання обладнання для обслуговування зрошувальної мережі;
  8. облаштування системи дистанційного управління поливом;
  9. облаштування системи моніторингу вологості ґрунту;
  10. облаштування поливу для тепличного комплексу;
  11. облаштування сплінклерного поливу для саду;
  12. встановлення/заміна трансформаторних підстанцій на насосній станції;
  13. впровадження альтернативних джерел енергії для роботи насосної стації та дощувальної техніки;
  14. відновлення відкритого та закритого дренажу.

Детальніше ТУТ

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови