Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Про правила поводження з грибами та як не отруїтись радить управління Держпродспоживслужби .
Основні причини отруєнь:
▪️вживання отруйних грибів;
▪️неправильне приготування умовно їстівних грибів;
▪️вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
▪️вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Застерігаємо!
▪️Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
▪️Збирайте і купуйте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:
▪️якщо не впевнені, що знаєте їх;
▪️поблизу транспортних магістралей, на промислових
пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно
небезпечних зонах;
▪️невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі
якої є потовщення “бульба” оточене оболонкою;
▪️“шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
▪️Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
▪️Не куштуйте сирі гриби на смак.
▪️Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
▪️Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
▪️Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
▪️Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
▪️“Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
▪️“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні
приємний”.
▪️“Усі гриби в молодому віці їстівні”.
▪️“Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
▪️“Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
▪️“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
▪️“Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
▪️“Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Забороняється! При появі первинних ознак отруєння:
✔️Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
✔️Займатися самолікування. Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Тож будьте уважні та обережні! Будьте здорові! Бережіть себе та своїх близьких!
Джерело: матеріали із сайту ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.
В.о. заступника начальника управління-начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Лубенського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Сергій Ткаленко.