Порядок включення та внесення змін до Реєстру волонтерів АТО та/або ООС

Порядок включення та внесення змін до Реєстру волонтерів АТО та/або ООС

До Лубенської ДПІ звертаються благодійники щодо включення їх до Реєстру волонтерів. Інформуємо наступне!

16 листопада 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон №2747-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами» та Закон України №2757-ІХ «Про внесення змін до п.21 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації».

Для включення до Реєстру волонтерів благодійник - фізична особа подає до органу ДПС заяву за формою N 1-РВ (далі - заява) з позначкою "Включення до реєстру" із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих у банках на ім'я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, та реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті).

Відповідно до Закону №2757 спрощено процедуру включення фізичних осіб – благодійників до Реєстру волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО, а саме, скасовано положення щодо обов’язкового подання заявником разом із заявою копії документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків та довідки з банку щодо відкриття на ім’я такого волонтера рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності.

Якщо фізична особа - благодійник подає заяву особисто, то може її подати до будь-якого органу ДПС, якщо поштою або через уповноважену особу, то документи подаються до органу ДПС за основним місцем обліку фізичної особи - благодійника за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої нотаріально, на проведення відповідних дій (після пред'явлення повертається) та її копії.

У разі подання документів поштою підпис фізичної особи - благодійника на заяві та копія довідки про відкриття/закриття рахунка фізичною особою, що призначений для здійснення благодійної діяльності, мають бути завірені нотаріально.

Заява в електронній формі може подаватися через Електронний кабінет. Ця заява подається фізичною особою – благодійником із зазначенням в ній коду контролюючого органу, до якого подається заява. Територія, яка обслуговується таким контролюючим органом, має бути відповідною для адреси місця проживання фізичної особи – благодійника, зазначеної у заяві.

Датою включення фізичної особи - благодійника до Реєстру є дата внесення відповідного запису до Реєстру.

Протягом одного робочого дня, що настає за днем отримання заяви, орган ДПС повідомляє фізичну особу - благодійника про результати розгляду заяви у порядку, визначеному статтею 42 глави 1 розділу II Податкового Кодексу України. У разі включення фізичної особи - благодійника до Реєстру у листі зазначаються відповідні дані, а у разі повернення документів на доопрацювання вказується причина повернення.

У разі зміни у даних волонтера АТО та/або ООС, що зазначаються у заяві, відкриття та/або закриття банківських рахунків, відкритих на ім'я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, волонтер АТО та/або ООС зобов'язаний особисто, поштою або через представника протягом тридцяти календарних днів після виникнення змін подати до органу ДПС заяву з позначкою "Зміни" у такому самому порядку, як і при включенні до Реєстру.

Датою внесення змін до Реєстру є дата внесення відповідного запису до Реєстру, дата включення волонтера АТО та/або ООС до Реєстру не змінюється.

Лубенська ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови