ЯК ДОКУПИТИ СТРАХОВИЙ СТАЖ У 2024 РОЦІ

У 2024 році для виходу на пенсію в 60 років потрібно накопичити не менше 31 року страхового стажу. Якщо стажу не вистачає, його можна “докупити”. Таку можливість мають застраховані та незастраховані особи старші 16 років, які належать до однієї із зазначених нижче категорій:

- працевлаштовані за кордоном, проте планують отримувати пенсію в Україні;

- передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсій;

- мають низький рівень офіційного доходу і хочуть збільшити розмір майбутньої пенсії.

Робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером.

Щоб “купити” страховий стаж, потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України про добровільну участь у системі пенсійного страхування. Зробити це можна дистанційно через вебпортал електронних послуг Фонду (https://portal.pfu.gov.ua/). Алгоритм укладання договору наступний:

1.Увійти до особистого кабінету Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису, Дія.підпису або системи GOV.ID.

2. Обрати розділ “Комунікація з ПФУ” і натиснути “Договір про добровільну участь”.

3. Внести персональні дані особи, на користь якої будуть надходити добровільні внески (ПІП, податковий номер, серія і номер паспорта, дата народження).

4. Якщо внески людина платитиме за себе, то слід натиснути “Бажаю сплачувати внески за себе” й зазначити необхідну інформацію.

5. Дати згоду на обробку даних і підтвердити внесені дані.

6. Підписати договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), натиснувши кнопку “Підписати й сплатити”.

7. Сплатити внески, обравши зручний спосіб (через “Portmone” чи платіжне доручення).

Періодичність та розмір сплати людина визначає самостійно.

Для того, щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачена сума, що не нижче мінімального страхового внеску. З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1760 грн. (мінімальна заробітна плата помножена на 22%). Сума сплачених внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду.

Перевірити дані про зарахування платежу та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті на порталі електронних  послуг ПФУ.

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови