З 1 грудня 2021 року  змінюється розмір єдиного внеску   його сплата гарантує право на пенсію

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» мінімальна заробітна плата з 1 грудня 2021 року складе 6500 грн., а отже змінюється  розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  з 1 грудня 2021 року становить 1430 грн. (6500*22%). Відповідно змінюється і максимальна сума страхового внеску та складе 21450 грн. Тобто, максимальна величина бази нарахування ЄВ становить 97500 грн. - 15 розмірів мінімальної заробітної плати.

Сьогодні пенсійним законодавством України чітко визначено умови виходу на пенсію. Першочерговою умовою - є набуття необхідного страхового стажу.

Страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Для зарахування страхового стажу фізичним особам-підприємцям, у тому числі які перебувають на спрощеній системі оподаткування, необхідно своєчасно сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі не менше мінімального страхового внеску та подати річну звітність до органів податкової служби.

Наявність заборгованості зі сплати страхових або єдиного внесків не дозволяє зарахувати до страхового стажу періоди роботи в повному обсязі, що впливає на отримання пенсії та інших соціальних виплат.

Нагадуємо, що контролювати сплату єдиного внеску, період загального страхового стажу та отримувати багато іншої корисної інформації з соціального і пенсійного забезпечення за наявності кваліфікованого електронного підпису (КЕП) можна дистанційно - через вебпортал Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

Головне управління Пенсійного

фонду України в Полтавської області

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови