Звітування старости перед жителями старостинського округу: с.Новаки, 27.09.2023(ср), 10:00-12:00, Новаківський СБК

Звіт

старости Новаківського старостинського округу Лубенської територіальної громади Кісенко Лариси Миколаївни за 2022 рік

Відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положення про старосту, інших законодавчих актів України, що визначають питання, пов’язані з діяльністю старости, звітую про роботу Новаківського старостинського округу за 2022 рік.

У своїй роботі я, як посадова особа органу місцевого самоврядування, керувалася Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції», «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних», указами і розпорядженнями Президента України, постановами Верховної Ради України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України та іншими законодавчими актами, рішеннями Лубенської міської ради, її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, Положенням про старосту старостинського округу Лубенської територіальної громади та Регламентом виконавчого комітету Лубенської міської ради, виконувала доручення Лубенського міського голови, його заступників, надавала інформацію та виконувала інші обов’язки в межах своїх повноважень, розглядала заяви та звернення громадян в межах своєї компетенції. Представляла інтереси жителів сіл старостинського округу у виконавчих органах Лубенської міської ради, надавала практичну допомогу мешканцям у підготовці запитів та звернень до різних організацій, вчиняла нотаріальні дії. 

Про Новаківський старостинський округ

До складу Новаківського старостинського округу входять села Новаки та Пишне. Загальна площа земель Новаківського старостинського округу – 3030 га, в межах сіл Новаки та Пишне - 435 га.

Згідно з даними погосподарського обліку в селах старостату станом на 31.12.2022 року демографічний склад населення складає: 

 

 

Новаки

Пишне

Всього

Зареєстровано всього

890

110

1000

Діти дошкільного віку

37

7

44

Діти шкільного віку

121

8

129

Люди працездатного віку

504

59

563

Люди старшого віку

228

36

264

Фактично проживає

771

88

859

Народилося у 2022 році

2

1

3

Померло у 2022 році

5

2

7

Вибуло у 2022 році

-

-

-

Прибуло у 2022 році

9

4

13

 

 

Інформація про об’єкти погосподарського обліку по населених пунктах старостату:

 

Назва населеного пункту

Загальна кількість об’єктів ПГО усіх типів, од.

Кількість домогосподарств з реєстрацією місця проживання їх членів на території населеного пункту, од.

Загальна площа земельних ділянок об’єктів ПГО, га

с. Новаки

552

327

247,22

с. Пишне

76

47

31,08

Всього

628

374

278,30

 

На території старостату проживають:

14 багатодітних сімей, в яких виховуються 51 дитина;

7 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС;

6 вдів ліквідаторів аварії;

12 учасників бойових дій;

65 внутрішньо переміщених осіб, в тому числі 25 дітей.

На території нашого округу функціонують: Новаківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені П.М. Щербаня, пункт здоров’я, дошкільний навчальний заклад «Сонечко», Новаківський сільський будинок культури, бібліотека, відділення поштового зв’язку. Працюють три приватні магазини, які забезпечують населення необхідними продуктами харчування та промисловими товарами, в селі Пишне працює ресторан «Лінива Віра». Є 4 автозаправочні станції, одна не працює.

На території Новаківського старостинського округу здійснюють свою господарську діяльність ФГ «Ольга», ФГ «Конкурент», ФГ «Обрій» ПП Сахно О.П., ФОП Залата В.В., які вирощують сільськогосподарську продукцію. Більшу частину землі обробляють ТОВ «Райз – Схід», ТОВ «Сервісагро-Полтава-плюс», СТОВ «Придніпровський край», які мають свої базові господарства в інших громадах.

У селі Новаки діють Свято-Вознесенська релігійна громада української православної церкви та християнська церква «Ковчег». 

Поточна робота. Адміністративні послуги

Звітний рік на посаді старости пройшов у співпраці з виконавчим комітетом, керівниками управлінь та відділів міської ради, комунальних підприємств, установ, різними організаціями та населенням.

Протягом року я брала участь у засіданнях виконавчого комітету міської ради, виконувала доручення, здійснювала надання різної інформації та виконувала інші обов’язки в межах своїх повноважень.

Надавала практичну допомогу жителям з підготовки запитів та звернень до різного роду організацій, представляла інтереси жителів населених пунктів старостинського округу у виконавчих органах Лубенської міської ради.

Здійснюється прийом громадян як в межах робочого часу згідно із затвердженим графіком прийому громадян так і у інший час. Мешканці зверталися з проблемами різного характеру. Найбільше звернень було по вирішенню питань благоустрою, отриманню матеріальної допомоги на лікування, отриманню продуктових наборів, вчиненню нотаріальних дій, оформленню субсидій, соціальних послуг, отриманню довідок, характеристик, вирішенню земельних питань. Усім громадянам, які звернулись на особистий прийом, надано необхідну інформацію, роз’яснення. Проблемні питання мешканців старостинського округу беруться до вирішення одразу, але від типу та складності займають різний проміжок часу для їх виконання чи усунення.

Старости є уповноваженими  особами на вчинення  нотаріальних дій, передчених ст. 37 Закону України «Про нотаріат» та на посвідчення довіреностей. За звітний період вчинено 52 нотаріальні дії з питань, віднесених до повноважень старости. Посвідчено 20 довіреностей прирівняних до нотаріальних, засвідчено справжність 17 підписів на документах, посвідчено 12 заповітів, про що направлено відповідні заяви до Полтавської філії ДП «Національні інформаційні системи» для подальшої реєстрації в Спадковому реєстрі нотаріальних дій та отримано витяги, посвідчено вірність 2 копій з документів.

Протягом року здійснювалося оповіщення військовозобов’язаних та призовників, складалися списки юнаків для приписки до призивної дільниці.

При необхідності, здійснювалась доставка мобілізованих до пункту відправки.

У старостинському окрузі здійснюється діловодство відповідно до затвердженої номенклатури справ. Протягом року старостою, відповідно до наданих повноважень, видано 82 довідки різного змісту, 12 характеристик на жителів сіл, 4 виписки з погосподарських книг. Проведено обстеження та здійснено видачу 34 актів обстеження матеріально-побутових умов сімей, актів підтвердження фактичного проживання громадян на території населених пунктів. Отримувалась вхідна документація та надавалась інформація, відповіді на запити, звернення у різні установи та організації і т. д..

Ведуться погосподарські книги, як вид первинного обліку домогосподарств сільських населених пунктів.

Разом із старостою в старостаті працюють спеціаліст відділу ЦНАП, провідний спеціаліст Управління з питань комунального майна та земельних відносин, підсобний робітник господарського відділу. У приміщенні старостату проводиться реєстрація місця проживання/зняття з реєстрації місця проживання громадян, приймаються документи та формуються справи для отримання субсидій на житлово-комунальні послуги, тверде паливо, отримання різних видів соціальних допомог, пільг. Усі документи передаються для подальшого опрацювання спеціалістами відповідних управлінь. За 2022 рік було надано 2505 послуг:

реєстрації місця проживання/зняття з реєстрації місця проживання (у тому числі відповіді на запити та повідомлення про зняття з реєстрації місця проживання) – 88;

видача довідок про реєстрацію місця проживання (форма13)/зняття з реєстрації місця проживання (форма16) – 41;

послуги соціального характеру – 852,

з них прийнято заяв та сформовано справ:

на субсидію – 26,

на пільги – 3;

на матеріальну допомогу – 10;

видано довідок різного характеру – 231;

внесення осіб, актуалізація записів в Реєстрі територіальної громади – 1177;

надання різного виду інформації за підписом старости - 116.

Провідним спеціалістом Управління з питань комунального майна та земельних відносин спільно з місцевим органом податкової служби налагоджено співпрацю щодо нарахування земельного податку з фізичних осіб, які є власниками чи користувачами земельних ділянок на території старостинського округу. Також була проведена робота по направленню повідомлень щодо сплати податку нашими громадянами.

Робота з правоохоронними органами

Налагоджено роботу з Лубенським РВ поліції, зокрема, в особі дільничного офіцера Тоцького Владислава Юрійовича, спільно з яким вирішуються проблеми на території округу та проводиться роз’яснювальна і профілактична робота для попередження правопорушень адміністративного законодавства.

Інформування населення

Для оперативного донесення інформації населенню та розміщення оголошень на території села встановлено інформаційний стенд, розміщюються оголошення на зупинках, у магазинах. Також є сторінка в соціальній мережі Фейсбук. Основна інформаційна робота у 2022 році стосувалася гуманітарної допомоги, правил поведінки у воєнний час, поводження біля водойм, правил пожежної безпеки, допомога ВПО, а також інші повсякденні питання. 

Благоустрій населених пунктів

Благоустрій населених пунктів завжди є важливим і актуальним питанням  у нашій роботі. Протягом року утримувались у належному стані території комунальних установ, закладів торгівлі, дитячого майданчика, пам’ятників загиблим воїнам. Проводилось прибирання на зупинках громадського транспорту. Власники домогосподарств проводять прибирання на прибудинкових територіях та біля них. Власними силами і за допомогою КП «Сяйво» викошуються кладовища, узбіччя доріг, толоки; у зимовий період дороги розчищаються від снігу. Висаджувались квіти та дерева.

Було відремонтовано під’їзну дорогу до с. Новаки.

Проведено впорядкування сміттєзвалища, але проблема з вивезенням сміття та ліквідацією стихійних сміттєзвалищ залишається актуальною.

Населені пункти старостату забезпечені Інтернет покриттям. 

Освіта

На території старостату працюють два заклади освіти: Новаківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені П.М. Щербаня та Новаківський заклад дошкільної освіти «Сонечко» Лубенської міської ради.

У школі працювало 19 педагогічних працівників, 8 осіб обслуговуючого персоналу. Навчальним процесом охоплено 110 учнів в 10 класах. Для забезпечення безпеки учасників навчального процесу навчання проводилося у змішаній формі.

У дошкільному закладі виховувалось 12 дітей у віці від 3-х до 6-ти років, якими опікувалося 8 працівників, із них 3 педагогічних.

До того ж, в приміщенні дитсадка два місяці проживали 37 внутрішньо переміщених осіб, якими постійно опікувались працівники закладу ДНЗ та працівники школи, де переселенці харчувалися. У шкільній їдальні також постійно випікали пиріжки, готували різноманітні соління та страви для воїнів ЗСУ та постраждалих внаслідок воєнної агресії. 

Культура

Протягом 2022 року у приміщенні будинку культури проводились різноманітні культурно-масові заходи, в тому числі благодійні концерти, які були направлені на підтримку ЗСУ, майстер класи для дітей, зустрічі з внутрішньо переміщеними особами.

Також, на базі Новаківського будинку культури було організовано роботу по збору допомоги від населення для підтримки постраждалих від бойових дій, військових, внутрішньо переміщених осіб, працівниками установи та старостату видавалася гуманітарна допомога ВПО.

Працює сільська бібліотека, яку із задоволенням відвідують мешканці села. Бібліотекарем проводяться різні зустрічі, конкурси, години спілкування. 

Соціальна сфера

Налагоджена тісна співпраця з Центром соціальних служб, відділом сім’ї молоді і спорту, службою у справах дітей, територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виконавчого комітету Лубенської міської ради. Постійно ведеться моніторинг для виявлення і своєчасного взяття на облік соціально незахищених верст населення. Неодноразово працювали виїзні комісії, проводилися обстеження матеріально-побутових умов багатодітних сімей, громадян з інвалідністю, які потребують догляду, сімей, що потрапили в складні життєві умови.

Для обслуговування населення старостату задіяно 2 соціальних працівники Територіального центру соціального обслуговування. На обслуговуванні в них перебуває 15 громадян - одинокі, інваліди, люди похилого віку та хворі мешканці. Скарг стосовно обслуговування вищезазначених категорій громадян до старостинського округу не надходило.

Малозабезпеченим та багатодітним сім’ям надавалася допомога як продуктами харчування, так і засобами гігієни.

Охорона здоров’я

На території старостату в селі Новаки працює пункт здоров’я, в якому мешканці мають можливість отримати первинну медичну допомогу, здати аналізи на дослідження.

Навчання

У 2022 році неодноразово проходила онлайн-навчання у Полтавському регіональному центрі підвищення кваліфікації, у Інституті політичної освіти, брала участь у регіональних форумах органів місцевого самоврядування, нарадах. 

Допомога військовим, постраждалим та підтримка ВПО

З початку повномаштабного вторгнення проводиться постійна робота з внутрішньо переміщеними особами (консультація, оформлення документів для офіційного статусу ВПО, вручення довідок про реєстрацію). У 2022 році в нас проживало 218 осіб ВПО, в тому числі 79 дітей. Їм надавалась гуманітарна допомога, організовували пошук тимчасового і постійного житла. На кінець року залишилось 65 осіб.

Небайдужими залишались наші мешканці до тих, хто захищає нашу державу. Кожного разу на заклик про допомогу військовим, які стоять на передовій, населення організовувало збір коштів, продуктів харчування, (пиріжки, солодощі, вареники, консерви і т.д), плели і маскувальні сітки. 

Проблемні питання, які необхідно вирішувати:

забезпечення водою жителів села Пишне;

ремонт комунальних доріг;

організація централізованого вивезення твердих побутових відходів;

ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ;

реконструкція меморіального комплексу в с. Новаки.

Рік на посаді старости був досить не простий: доводилось швидко реагувати на виклики та вирішувати проблеми, особливо з початку війни. Дякую небайдужим мешканцям, хто в перші дні воєнного стану долучався до облаштування блокпостів, тим хто чергував по селах, хто приносив продукти харчування, одяг, приймав переселенців.

Дякую також всім, хто працює в громаді, хто допомагає, хто підтримує, хто дає поради, хто не просто критикує, а вносить пропозиції по покращенню життя людей, всім хто розуміє, що тільки від кожного з нас залежить, якими будуть наші села.

Дякую за увагу! 

Слава Україні! 

Староста Лариса КІСЕНКО

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови