Увага! Сальмонельоз

Увага! Сальмонельоз

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, викликане бактеріями роду Salmonella. Він є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь.

Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається харчовим, водним і побутовим шляхами. У більшості випадків інфікування пов’язане з вживанням забрудненої сальмонелами їжі. Основні фактори передачі – це м’ясні, молочні продукти та яйця. У харчових продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються.

Інкубаційний період коливається від 2 годин до 2-3 діб.

Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, у деяких випадках, особливо у маленьких дітей, літніх людей та людей з ослабленим імунітетом, хвороба протікає важче.

Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея (часто водяниста).

Для запобігання сальмонельозу важливо дотримуватися таких рекомендацій:

➡️не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

➡️дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом  перед приготуванням їжі, після контакту з сирими продуктами, тваринами, після відвідування туалету та коли руки видимо забруднені;

➡️готувати м'ясо, птицю та яйця до повного приготування, дотримуватися температурного режиму;

➡️зберігати їжу в належних умовах, уникати споживання продуктів з простроченим терміном придатності;

➡️не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко і сирі яйця;

➡️використовувати окремі кухонні прилади та поверхні для сирих та готових продуктів;

➡️використовувати чисту та безпечну воду для приготування їжі та пиття.

Дотримання цих рекомендацій допоможе знизити ризик зараження та зберегти здоров’я.

У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться за медичною допомогою та не займайтеся самолікуванням!

Лубенський районний відокремлений підрозділ Державної установи «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України»

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови