Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, викликане бактеріями роду Salmonella. Він є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь.
Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.
Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається харчовим, водним і побутовим шляхами. У більшості випадків інфікування пов’язане з вживанням забрудненої сальмонелами їжі. Основні фактори передачі – це м’ясні, молочні продукти та яйця. У харчових продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються.
Інкубаційний період коливається від 2 годин до 2-3 діб.
Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, у деяких випадках, особливо у маленьких дітей, літніх людей та людей з ослабленим імунітетом, хвороба протікає важче.
Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея (часто водяниста).
Для запобігання сальмонельозу важливо дотримуватися таких рекомендацій:
➡️не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
➡️дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі, після контакту з сирими продуктами, тваринами, після відвідування туалету та коли руки видимо забруднені;
➡️готувати м'ясо, птицю та яйця до повного приготування, дотримуватися температурного режиму;
➡️зберігати їжу в належних умовах, уникати споживання продуктів з простроченим терміном придатності;
➡️не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко і сирі яйця;
➡️використовувати окремі кухонні прилади та поверхні для сирих та готових продуктів;
➡️використовувати чисту та безпечну воду для приготування їжі та пиття.
Дотримання цих рекомендацій допоможе знизити ризик зараження та зберегти здоров’я.
У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться за медичною допомогою та не займайтеся самолікуванням!
Лубенський районний відокремлений підрозділ Державної установи «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України»