ДО УВАГИ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ! НАГАДУЄМО, штрафувати за приховування інформації про кінцевих бенефіціарних власників почнуть із липня 2022-го

Наголошуємо, що з метою уникнення можливої адміністративної відповідальності і накладання штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи, від 17 до 51 тисячі гривень, юридичним особам необхідно встигнути до 10 липня 2022 року оновити відомості про кінцевого бенефіціарного власника (далі КБВ).

Для оновлення відомостей про КБВ юридичним особам необхідно звернутися до державних реєстраторів за місцезнаходженням юридичної особи або подати документи суб’єктам державної реєстрації  за принципом екстериторіальності в межах однієї області.

Відомості щодо кінцевого бенефіціарного власника не подаються щодо політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Звертаємо увагу, що оновлення відомостей про КБВ необхідно здійснити юридичним особам (у тому числі громадським об'єднанням зі статусом юридичної особи) щодо яких відповідно до закону в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) мають міститися відомості про КБВ та які зареєстровані до 11.07.2021 року, тобто до набрання чинності наказом Міністерства фінансів України від 19.03.2021 №163, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08.06.2021 року за №768/36390 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», незалежно від того, чи міститься про них актуальна інформація, чи вона потребує оновлення!

Отже, для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ

державному реєстратору необхідно подати:

заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) (форма 2), діє з 11 липня 2021 року. Актуальні форми заяв можна знайти на сайті Міністерства юстиції України

структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності. Зразки складання схематичного зображення структури власності можна знайти на сайті Міністерства фінансів України;

витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження, - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;

нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Разом з тим зауважуємо, що відповідно до положень статті 17-1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» та роз’яснення Міністерства юстиції України від 24 листопада 2021 року № 113677/124754-33-21/8.4.4 «Щодо деяких питань, пов’язаних із поданням інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи» зобов’язання щорічного підтвердження відомостей про КБВ має розпочатися після завершення процедури оновлення зазначених відомостей незалежно від того чи була оновлена інформація у 2021 році чи у 2022 році.

  Законом також зобов’язали підтримувати інформацію про КБВ та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти держреєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати держреєстратору документи, що підтверджують ці зміни.

Просимо враховувати зазначену інформацію під час подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників та  структуру власності юридичної особи, а також не зволікати зі строками, визначеними законодавством України.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови