УВАГА!!! У курячих четвертинах, що експортувались з Польщі, виявили сальмонелу

УВАГА!!! У курячих четвертинах, що експортувались з Польщі, виявили сальмонелу

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення від 10 лютого 2023 року № 2022.7639-fup 4, стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (присутність у 2 з 5 зразків) у курячих четвертинах, що експортувались з Польщі (виробник: Cedrob S.A., Poland; відправник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ВІЗІЯ ТРЕЙД», вул. Надпільна, 261/101, м. Черкаси)

Довідково: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, що передається більшістю випадків через неякісну їжу, а також контактно – побутовим шляхом від людини – носія сальмонел. Збудник сальмонельозу  – бактерія роду Salmonella – уражає переважно травну систему людини.

Воно зустрічається як у вигляді групових епідемічних спалахів (коли одночасно хворіє велика кількість людей), так і у формі поодиноких випадків. Сальмонели широко розповсюджені в природі. Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватися в продуктах харчування.

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.

 Окрім того, деякі комахи здатні переносити сальмонел на своїх лапках (наприклад, таргани, мухи).

Переносити і виділяти сальмонел можуть люди і тварини. Збудник може виділятися з калом, сечею, слиною, молоком, виділеннями з носової порожнини. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Найбільш небезпечними переносниками сальмонельозу можуть бути люди зі стертою клінічною картиною. Контагіозними можуть бути річки та озера, в яких плавають птахи або неподалік яких випасають худобу.

Інкубаційний період триває від 2-6 год. до 2-3 діб. Симптоми виникають через вплив ендотоксинів, які вивільняються внаслідок руйнування сальмонел у шлунково кишковому тракті.

 Спочатку з’являється загальна слабкість, ломота в тілі та нудота. Згодом приєднуються:

  • Часте і рясне блювання (блювотні маси мають зелений колір, можуть містити рештки неперевареної їжі);
  • Підвищена температура тіла;
  • Сильний біль спастичного характеру в животі;
  • Рясна діарея (пінистий зловонний кал зеленого кольору);
  • Виражена загальна слабкість, запаморочення, потемніння в очах, непритомність.

     У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо  інформувати Лубенське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: вул. Лікарняна,11, м. Лубни, 37503, тел. (05361) 7-37-37, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..u

Джерело: http://polvet.gov.ua/uk/news/u-kuryachyh-chetvertynah-shho-eksportuvalys-z-polshhi-vyyavyly-salmonelu/

                                                           Лубенське районне управління          

                                                           Головного  управління

                                                           Держпродспоживслужби

                                                           в Полтавській області

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови