УВАГА! СКАЗ!

УВАГА! СКАЗ!

У 2023 році інтенсивність епізоотії сказу в країні врази  збільшилася. Лише у Полтавському районі  за жовтень місяць  зафіксовано два випадки сказу великої рогатої худоби.

Так до Решетилівської дільниці ветеринарної медицини 3 жовтня 2023 року надійшло повідомлення про загибель великої рогатої худоби віком 7 місяців, у якої напередодні спостерігали клінічні ознаки, подібні до сказу.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Регіональної державної лабораторії Держпродсроживслужби в Полтавській області 3 жовтня 2023 року захворювання теляти на сказ підтверджено.

Також до Кобеляцької дільниці ветеринарної медицини, що входить до структурного підрозділу Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини, 25 жовтня 2023 року надійшло повідомлення про загибель корови, у якої напередодні спостерігали клінічні ознаки подібні до сказу.

Відповідно звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Регіональної державної лабораторії Держпродсроживслужби в Полтавській області 25 жовтня 2023 року підтверджено захворювання корови на сказ.

У неблагополучних пунктах розпочаті та тривають оздоровчі заходи. Державною службою ветеринарної медицини  проводяться щеплення проти сказу всіх сприятливих тварин у неблагополучному пункті та загрозливій зоні.

Сказ (водобоязнь)- це інфекційна хвороба з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури.

Джерелами сказу є дикі тварини, головним чином із сімейства собачих (вовки, лисиці), а також кажани. Особливо небезпечні лисиці.

Хворі сказом тварини виділяють вірус із слиною  в останні дні інкубаційного періоду,  за 7-10 днів до появи клінічних проявів і впродовж усього періоду хвороби. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб).

У людини інкубаційний період може тривати місяцями, в середньому 30-90 днів, найкоротший - 7 днів.

До ранніх симптомів відносять:

— дискомфорт у місці укусу;

— гарячка;

— головний біль;

— відчуття тривоги.

Через кілька днів після перших проявів хвороби з’являються інші симптоми:

— спазми м’язів,

— зорові чи звукові галюцинації;

— розгубленість або агресивна поведінка;

— утруднене ковтання і дихання;

— параліч.

Сказ серед тварин перебігає в двох формах: буйній (агресивній) і тихій (паралітичній). Буйна форма найбільш характерна для хижих диких тварин. Вони втрачають відчуття страху перед людьми, з’являються вдень в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на свійських тварин і людей. Так, лисиці при захворюванні серед білого дня заходять до населених пунктів та нападають  на домашніх тварин і  людей. Тому пам’ятайте: здорова дика тварина уникає зустрічі з людьми.

Серед домашніх тварин буйна форма найчастіше характерна для котів. Хворі кішки відрізняються агресивністю відносно людей, собак та інших тварин чи птахів.

Тварину, яка вкусила, в жодному разі не слід вбивати. Її варто ізолювати та встановити за нею нагляд. Категорично забороняється знімати шкури із тварин, підозрілих на захворювання, і загинувших.

Для запобігання виникнення сказу потрібно:

 регулярно проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання, доправити тварину для огляду у ветеринарну установу;

дотримуватися правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створюючи небезпеки оточенню;

стерегтися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.

Лікування даної хвороби відсутнє. В разі невчасного звернення, при покусі твариною, до лікувального закладу, та не проведення профілактичного лікування людини настає смерть.

Лубенська районна дільнична лікарня ветеринарної медицини Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини проводить щеплення домашніх тварин за адресою: вул. Монастирська, 71,  м. Лубни.

Пам`ятайте! Сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити.  Єдиний дієвий спосіб захисту від сказу – вакцинація!

Лубенське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в

Полтавській області

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови