Про заборону використання феєрверків

Шановні мешканці та гості громади, керівники суб’єктів господарювання та підприємці!

Звертаємо вашу увагу на те, що з 6 листопада 2023 року на території України набула чинності заборона на використання, реалізацію та передачу переважної більшості видів феєрверків, салютів та петард, визначена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів» №3039-IX від 11.04.2023 року (http://surl.li/ohhlk). Зауважимо, що заборона не стосується застосування піротехнічних засобів Збройними силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

Феєрверки класифікують таким чином:

  • клас F1: феєрверки, що мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму та призначені для використання в умовах обмеженого простору, у тому числі феєрверки, які можуть використовуватися в житлових будівлях;
  • клас F2: феєрверки, що мають низький рівень небезпеки та шуму та призначені для використання на відкритому повітрі в умовах обмеженого простору;
  • клас FЗ: феєрверки, що мають середній рівень небезпеки, призначені для використання на відкритому просторі на великих відкритих площах, рівень шуму яких не є шкідливим для здоров’я людини;
  • клас F4: феєрверки, що мають високий рівень небезпеки, призначені для використання виключно особами із спеціальною підготовкою (широко відомі як «феєрверки для професійного використання»).

Так вказаним законом забороняється:

  • використання, продаж та передача у будь-який спосіб феєрверків класів F2, F3, F4 (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів);
  • продаж та/або передача у будь-який спосіб особам, які не досягли 16 років, феєрверків класу F1.

Продаж та/або передача у будь-який спосіб сценічних піротехнічних виробів класу Т1, інших піротехнічних виробів класу P1 дозволяється лише особам, які досягли 18 років, а сценічних піротехнічних виробів класу Т2 та інших піротехнічних виробів класу P2 – лише особам із спеціальною підготовкою.

Класифікація піротехнічних виробів та вимоги до осіб із спеціальною підготовкою наведені в Технічному регламенті піротехнічних виробів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 січня 2021 року № 8 (http://surl.li/ohhpp).

«Звукові та світлові ефекти використання піротехніки наносять шкоду психологічному здоров’ю населення у воєнний час через їхню подібність до звуків вибухів. Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад», — наголошують автори Закону.

Цей закон не лише актуальний та важливий для українського суспільства, але і наближає українське законодавство до європейських стандартів. Він є частиною виконання угоди про асоціацію з ЄС щодо охорони навколишнього природного середовища. Також він впроваджує необхідну Україні Директиву європейського парламенту про регламентування піротехніки. Закон забезпечує здоров’я та безпеку людей і тварин.

За порушення законодавства у цій сфері та недотримання визначених обмежень, пов’язаних із використанням піротехніки, передбачена відповідальність, зокрема:

стаття 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності).

стаття 182 КУпАП (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях).

стаття 195-6 КУпАП (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів).

стаття 296 КК України (Хуліганство).

Усі факти порушення визначених обмежень та заборон, будуть фіксуватись поліцією, а правопорушники будуть притягуватись до відповідальності.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови