Небезпека сказу та його профілактика

Епізоотична ситуація зі сказу тварин залишається напруженою. За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області 22 січня зареєстрований випадок сказу собаки в м. Гадяч Полтавської області, де внаслідок нанесених покусів постраждало чотири людини.

Сказ — це небезпечна інфекційна хвороба тварин та людей. Захворювання спричинене нейротропним вірусом, який викликає своєрідний енцефаліт зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

Частіше хворіють дикі тварини - вовки, лисиці, єноти, борсуки, ведмеді, білки та інші. Від них при укусі, ослиненні заражаються домашні тварини і люди.

Інкубаційний період становить від 7 днів до 1 року  і залежить від локалізації укусу, вірулентності вірусу та стану імунної системи людини. Найбільш небезпечні укуси в області голови, кисті, обличчя. Вірус сказу з’являється в слині хворих тварин за 7-10 днів до появи клінічних ознак хвороби. На цьому базуються терміни ветеринарного спостереження за твариною, яка покусала людину. Якщо тварина залишається живою протягом 10 днів з монету укусу або сказ виключено лабораторно, то антирабічні щеплення не призначаються. Важливо не вбивати тварин, а забезпечити спостереження за ними.

Найбільш характерні ознаки сказу -  слиновиділення, водобоязнь, агресивність, параліч, але іноді вони можуть бути відсутні. У собак і кішок сказ хвороба протікає в двох формах: буйній і тихій. Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, часто змінює місце проживання, тікає з дому, гризе неїстівні предмети. Голос - пропадає. Собака стає дратівливою відмовляється від їжі і води, не відгукується на поклик, не слухається господаря. У неї відвисає хвіст і нижня щелепа, рясно виділяється слина, з'являється хиткість ходи. Тварина здатна мовчки, без гавкоту, накинутися на зустрічних і вкусити їх. При тихій формі основні ознаки хвороби можуть бути виражені слабо.

Самим дієвим інструментом боротьби із сказом є вакцинування.

Шановні мешканці, не забувайте надавати тварин для проведення профілактичних щеплень проти сказу в державні установи ветеринарної медицини Вашої територіальної громади за адресами:

м. Лубни, вул. Монастирська, 71;

м. Пирятин, вул. Аврущенка, 15;

м. Хорол, вул. Небесної Сотні, 122,

м. Гребінка, вул. Євгена Гребінки, 72;

смт. Чорнухи, вул. Стовпова, 53;

смт. Оржиця, вул. Данілова, 1.

Щеплення необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку.

В разі виявлення у Ваших тварин неадекватної поведінки, вживайте заходів для ізоляції тварини та повідомляйте спеціаліста державної установи ветеринарної медицини.

При нанесенні покусів чи подряпин хворою твариною, негайно звертайтесь до медичного закладу.

Бережіть себе і дбайте про своїх домашніх тварин!

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови