«Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…»

26 квітня у Лубенській  територіальній громаді з нагоди тридцять восьмих роковин аварії на Чорнобильській атомній станції, біля пам’ятного знаку ліквідаторам, героям-землякам у місті Лубни відбувся мітинг. До нього долучилися представники влади,   ліквідатори,  вдови,  члени чорнобильських громадських  організацій, мешканці громади.

До присутніх звернулись  Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, перший заступник голови Лубенської райдержадміністрації Микола Устименко, заступник голови Лубенської районної ради Оксана Цимбал, голова ГО «Ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України» Микола Чудак.

Вони згадували  ліквідаторів, які героїчними вчинками  у 1986 році  врятували світ, підставили плече країні у її найтяжчі хвилини, а сьогодні   беруть активну  участь  у житті  громади. Чорнобильці знають і розуміють загрозу, яку  несе збройна агресія, наслідки руйнувань енергетичної інфраструктури, тож понад усе хочуть  миру і перемоги.  Виступаючі дякували землякам за їх подвиг та жертовність, говорили про виконання соціальних гарантій, на які заслуговують і яких потребують чорнобильці.

«38 років тому, зовсім молоді, лубенці  пішли  захищати Україну і увесь світ  від  ядерного монстра. На своєму здоров’ї, втратах побратимів,  сльозах вдів, хворобах ліквідатори найперші  відчули жорстокі наслідки трагедії.  Сьогодні чорнобильці, їх діти, онуки в рядах  захисників: займаються волонтерством, підтримують ЗСУ, боронять землю вже від видимого  ворога»,- наголосив у своєму виступі Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко. Він подякував  чорнобильським громадським організаціям, які  опікуються проблемами ліквідаторів,  не дають забути про  всенародний біль – Чорнобильську трагедію.

Виступи представників влади доповнив у поетичному форматі керівник гуртка «Vmart» опорного закладу "Засульський ліцей" Ісус Чорній.

 Хвилиною мовчання,  спільною молитвою вшанували пам’ять  ліквідаторів, які пішли в засвіти. Молебень провів благочинний Лубенського округу  ПЦУ, протоієрей Володимир Ігнатович. До пам’ятного знаку лягли квіти.

Мітинг мав своє продовження на Зажур-горі.  Біля Алеї пам’яті до чорнобильців  зі словами подяки звернулися  голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко,  голова  Лубенської міськрайонної  організації «Чорнобильці Лубенщини» Василь Піцура.

Земний уклін і довічна вдячність  Вам, ліквідатори! Ви зупинили ядерний смерч для  прийдешніх поколінь. Ми пам’ятаємо та шануємо!

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови