8 травня - День пам’яті та  перемоги  над нацизмом  у Другій світовій війні  1939-1945 років

8 травня Україна відзначає  День пам’яті та  перемоги  над нацизмом  у Другій світовій війні  1939-1945 років.  Минулого року на державному рівні ми приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати, відповідно до прийнятого Верховною Радою  Закону України «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Поступовий перехід розпочався після Революції Гідності.  

День пам’яті - це нагадуванням усім нам, що Друга  світова війна  сколихнула світ  внаслідок домовленостей  двох тоталітарних режимів: націонал–соціалістичного (нацистського) у Німеччині  й комуністичного в СРСР.

21 місяць цієї  війни СРСР і Третій Рейх  виступали як союзники. Для України  війна почалася 1 вересня  1939 року з нападу нацистської  Німеччини на Польщу, а з 17 вересня  Радянський Союз  на боці Німеччини став учасником Другої світової війни. З 22 червня 1941  року Німеччина і СРРС  вступили у  військову конфронтацію  після порушення нацистами  договору  про напад на Радянський Союз.

Друга світова війна охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн – у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, у війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Прямі людські втрати України у Другій світовій становлять понад 8 мільйонів осіб.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони наших співгромадян, серед яких і відважні лубенці, чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах. Майже всі українські підприємства, серед них і лубенські, були переорієнтовані на потреби оборони.  Наша держава  стала місцем масштабних битв і  найзапеклішого спротиву. А нашим землякам , як і тисячам українців, довелося пройти концтабири, каторжні роботи у нацистській Німеччині, відбудовувати  спалені ворогом населені пункти, оплакувати загиблих  і з гордістю згадувати героїв.

8 травня – це точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму: акт про капітуляцію Німеччини було підписано  8 травня о 22.43 за центральноєвропейським часом у берлінському передмісті Карлсхорст.

Історичні уроки Другої світової війни є закликом  європейському співтовариству до прийняття безпекових рішень щодо російської агресії проти України,  адже якщо зло не зупинити вчасно, воно  розростеться у  світових масштабах.

Давайте сьогодні  добрим спогадом, хвилиною мовчання вшануємо пам’ять усіх, хто пройшов горнило Другої світової війни. Вклонімося ветеранам, яких  з кожним роком все менше і менше, але які ще можуть розповісти гірку правду  про війну. Пам’ятаймо, якою ціною далася перемога над нацизмом у Другій світовій війні!

222

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови