Інвентаризація як основний засіб збереження бібліотечного фонду

З метою підвищення професійної кваліфікації бібліотечних працівників Лубенської громади, на базі Публічної бібліотеки імені Володимира Малика відбулося фахове навчання. Цього разу питання перевірки бібліотечного фонду стало головною темою воркшопу «Інвентаризація бібліотечних фондів: алгоритм дій».
Розпочала фахову зустріч директор Валентина Сьомак, яка окреслила стан фондів у системі та зазначила важливість проведення інвентаризації книжкового фонду, як однієї із складових його організації та збереження.

Також було розглянуто нормативні документи, які забезпечують даний процес та питання матеріальної відповідальності працівників бібліотек у випадках виявленої недостачі документів.
Про основні завдання, методи та терміни проведення перевірок, середні норми витрати часу на окремі процеси, які відповідають вимогам задекларованим у регламентуючих нормативних документах, розповіла провідний методист Наталія Мусієнко.
Провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури Ніна Бородавка надала практичні рекомендації щодо проведення інвентаризації фондів, більш детально зупинилася на основних способах (звірка з документами індивідуального обліку або за допомогою контрольних талонів), вибір яких залежить від умов роботи бібліотечного закладу, виду розстановки та обсягу фонду. Завідувачі філій активно долучилися до обговорення, відзначивши як позитивні моменти кожного із способів, так їх недоліки. Звісно, визначальним фактором має стати та методика, яка дозволить провести інвентаризацію не зупиняючи процесу обслуговування користувачів та мінімізує витрати робочого часу.
Заняття з підвищення кваліфікації бібліотечних працівників в черговий раз показало необхідність опанування нових знань, застосування яких на місцях сприятиме підвищенню якості бібліотечної роботи.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови