«Діємо для здоров’я»

Виконавчим комітетом Лубенської міської ради у березні 2021 року було подано заявку на участь у проєкті «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні» (коротка назва «Діємо для здоров’я»), який впроваджує Консалтингова група GFA у співпраці з Університетськими клініками Женеви, Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ), Благодійним фондом «Здоров’я жінки  і планування сім’ї» та агенцією Be-it Health&Social Impact. За  результатами відбору Лубенська територіальна громада пройшла у другий тур конкурсу.

 

 

Проєкт «Діємо для здоров’я» має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності, а також підвищити тривалість життя чоловіків та жінок шляхом запровадження інтегрованого підходу до профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань (далі – НІЗ).

Громади, які стануть учасниками проєкту будуть мати можливість пройти навчання та взяти участь у заходах, організованих в рамках проєкту, долучитися до оцінки ситуації з наданням послуг з профілактики та контролю НІЗ у громаді.

Заклади надання первинної медичної допомоги зможуть оцінити та покращити свої послуги з контролю та профілактики неінфекційних захворювань; лікарі і медсестери закладів зможуть пройти навчання та отримати сучасні матеріали для ефективного консультування з НІЗ і проведення профілактичної роботи серед мешканців громади.

Команди закладів освіти зможуть оцінити шкільне середовище за методикою «Індекс здоров’я школи» та розробити план заходів для покращення здоров’я учнів та вчителів, пройти навчання і отримати підтримку для створення безпечного, інклюзивного і здорового освітнього простору, покращити якість шкільного харчування, отримати сучасні інтерактивні матеріали для навчання школярів з питань здорового харчування, рухової активності та психологічного.

Громади-переможці конкурсу отримають фінансування для впровадження проєктів у сфері громадського здоров’я (обсягом до 15 тис. швейцарських франків). 

В рамках другого туру відбіркового конкурсу проєкту «Діємо для
здоров’я» 24.04.2021 в режимі онлайн відбулася зустріч з експертами проєкту та  представниками громади. Від проєкту «Діємо для здоров’я» взяли участь Зоряна Стоцько – експерт з розвитку громад та Ніна Дурдикулієва - директор Полтавського обласного центру громадського здоров’я,  представниками Лубенської територіальної громади були Ірина Харченко -  заступник Лубенського міського голови, Олена Пучка – директор КП «Комунальне некомерційне підприємство Лубенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», Ірина Онуфрієнко – головний бухгалтер КНП «Центр ПМСД» Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, Алла  Назаренко -  заступник директора з навчально-виховної роботи опорного закладу «Засульський ліцей Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області», Світлана Коробицька  – директор Лубенського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 4 Лубенської міської ради Полтавської області, Валентина Пруднікова– заступник директора з виховної роботи Лубенської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №6, Ірина Курило – головний спеціаліст відділу економічного розвитку і торгівлі.

На зустрічі було обговорено актуальний стан справ із профілактики неінфекційних захворювань у громаді та можливі кроки для його вдосконалення, презентовано досвід громади в реалізації проєктів з питань громадського здоров’я та охорони здоров’я.

Представниками Лубенської громади було ознайомлено експертів з пріоритетами у сфері громадського здоров’я, аргументовано потребу у покращенні якості надання послуг у сфері громадського здоров’я та контролю неінфекційних захворювань, висвітлено необхідність створення більш здорового освітнього середовища.

В цілому експерти мали змогу отримати відповіді на всі свої запитання та ознайомитися з мотивацією громади щодо участі у конкурсі.

Чекаємо результатів зустрічі та сподіваємося на перемогу.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови