Чорнобиль: без права на забуття

В історії  українського народу чимало скорботних дат, спогади про які пронизує серце гострим болем. Одна з них 26 квітня 1986 року, коли в Україні сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа і вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів людей. 35 років минуло з часу аварії на Чорнобильській АЕС та біль не вщухає.

 

 Серед тих, хто першими стали на боротьбу з розбурханим ядерним монстром були понад 3000 лубенців. Саме про них розповідає виставка «Чорнобиль: без права на забуття» організована у Лубенському краєзнавчому музеї імені Г.Я. Стеллецького.

Серед  унікальних експонатів розміщених  на виставці: перепустка автомобіля на в’їзд до забороненої зони, фото та документи Лубенської військової частини 16965, яка дислокувалась  в районі села Вільча Гомельської області нині Республіка Білорусь та брала участь у ліквідації аварії у травні-червні 1986 року, листівка, присвячена пам’яті уродженця Лубенщини заступника начальника електричного цеху Чорнобильської АЕС Олександра Григоровича Лелеченка, уродженця Лубенщини, яку було надруковано у Лубнах у 1988 році, подяка за зразкове виконання патріотичного обов’язку одному з ініціаторів створення міськрайонної організації «Союз. Чорнобиль» Василя Макаровича Силки, почесний знак  учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильскій АЕС Миколи Миколайовича Рокала, прилад для вимірювання рівня радіації та засоби індивідуального захисту передані до музею членами громадської організації» ЛМГОІ «Ветерани Чорнобиля» та фотодокументи про пекельні будні 1986-го, сповнені мужності, надлюдського напруження та самовідданості лубенців, ім’я яким  ліквідатори. Шана та повага тим, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, хто ціною власного життя та здоров'я зупинив одну з найстрашніших трагедій ХХ століття.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови