Історія шахів на Лубенщині

У Лубенському краєзнавчому музеї імені Гната Стеллецького відбулася зустріч, присвячена історії розвитку шахів Лубенщини та лубенським шахістам.

Дослідник та популяризатор історії шахів Станіслав Суханицький презентував відвідувачам музею свою книгу "Людмила Друга", яка вийшла у Польщі до 120-річчя видатної шахістки, лубенки Людмили Руденко. Автор розповів  про спілкування з Сергієм Руденком, онуком шахістки, який надав для видання унікальні фото з родинного архіву, серед яких і фото, зроблені на початку ХХ ст. у Лубнах, та відкрив таємницю появи у фондах музею кубку, який належав Людмилі Руденко.Пан Станіслав подякував за допомогу у виданні книги польському журналісту та історику шахів Томашу Ліссовському та колективу Лубенського музею за надані фото. Він повідомив, що має достатньо зібраних матеріалів для видання книги з історії шахів Лубен, однак не має для цього коштів.

В.о директора музею Тетяна Сафронова ознайомила присутніх  зі світлинами лубенських шахістів, які зберігаються у музеї, розповіла про шахіста Віктора Мурашова, який сімнадцять разів виборював звання чемпіона області з шахів.

Краєзнавець Сергій Швецов поділився матеріалами  шахового турніру, який був організований у Лубнах  з нагоди 100-річчя Людмили Руденко.

Лубенка Валентина Похожай розповіла про свого батька Костянтина Чигрина, чемпіона Полтавської області з шахів серед людей з інвалідністю. 

Перша зустріч у форматі «живий музей», присвячена історії шахів Лубенщини, показала, що ця сторінка нашої спортивної історії має багато яскравих постатей, про яких варто розповідати молодому поколінню мешканців громади.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови