Для хліборобів настав найважливіший період - збирання врожаю. Жнива є причиною особливої турботи як для хліборобів бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим.
З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність пожеж. Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки та пожежного захисту сільгоспугідь, лісосмуг, ліній електропередачі, газопроводів , доріг в літній пожежонебезпечний період. З метою недопущення виникнення пожеж під час проведення збирання зберігання та переробки врожаю 2022 року суб’єктам господарювання рекомендуємо приділяти особливу увагу на дотриманні основних вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та пожежної безпеки.
Крім того, беззаперечне дотримання вимог охорони праці та створення безпечних умов під час виконання сезонних робіт. Саме це допоможе знизити ризики виникнення нещасних випадків та не допустити смертельного травматизму на виробництві
Для поліпшення стану охорони праці і попередження виробничого травматизму суб’єктам господарювання, фізичним особам-підприємцям необхідно:
Здійснювати постійний контроль щодо дотримання працівниками законодавчих та нормативних актів з питань охорони праці, вимог інструкцій з охорони праці, вимог безпеки під час виконання робіт; за утриманням в справному стані та безпечною експлуатацією обладнання, машин, механізмів, електрогосподарства, газового господарства, об’єктів котлонагляду.
Не допускати до виконання робіт з підвищеною небезпекою працівників, які не пройшли в установленому порядку інструктажі, навчання та перевірку знань з охорони праці.
З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, нагадуємо основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збиранні врожаю:
- до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні бути обладнані первинними засобами пожежогасіння та іскрогасниками. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи повинні пройти протипожежний інструктаж;
- перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
- у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;
Не дозволяється заправляння збиральну техніку пальним у хлібних масивах та у нічний час в польових умовах. Суворо забороняється палити та користуватись відкритим вогнем поряд із хлібними масивами. Водії повинні пам’ятати, що не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі із значними втратами.
ДІЇ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОЖЕЖІ
У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати.
Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум'я або засипанням полум'я землею. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.
При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння. Для цього у першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.
Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном треба враховувати, що вода і дим псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідні терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин, вимкнути розвантажувальне обладнання, потім приступити до гасіння вогню. Зерно, як зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум'я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.