Урочисте відкриття IX Всеукраїнської виставки «Лубенська художня весна - 2021»

9 червня у галереї образотворчого мистецтва відбулося урочисте відкриття IX Всеукраїнської виставки «Лубенська художня весна-2021» (із дотриманням карантинних вимог). Багато знаних митців завітали цього дня до Лубен, перетворивши наше місто на справжню культурну Мекку.

Участь у Всеукраїнській виставці взяла секретар міської ради Маргарита Комарова, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко, керуючий справами виконкому Юлія Білокінь, чисельні гості з різних куточків України, творча еліта Лубенської громади.

 

Це була яскрава, довгоочікувана культурно-мистецька подія у нашому місті. Нагадаємо, що уперше така виставка була відкрита 26 травня 1974 року за ініціативою заслуженого працівника культури України, члена Спілки художників України Василя Івановича Семенюти. Наступні «Художні весни» Лубни приймали в 1976, 1978, 1981, 1983 та 1985 роках. Потім була значна перерва, та завдяки ініціативі лубенських художників, підтримці Національної спілки художників України, Полтавської обласної організації НСХУ, Лубенської міської ради, через 30 років «Лубенська художня весна» була відроджена. Таким чином, цьогоріч це вже третя за рахунком «Лубенська художня весна» після довгої перерви.

На цій виставці представили свої роботи 136 учасників з 21 області України. Серед гостей, присутніх на церемонії відкриття – київські, полтавські та харківські художники, а також наші місцеві художники із Лубен, Оржиці, Миргорода, Решетилівки, Пирятина, Ромодана та Кременчука.

Було атмосферно і затишно. Музичний супровід здійснили викладачі музичної школи: Ганна Василенко, Ірина Афонова та Оксана Мисник.

На урочистому відкритті привітала присутніх та передала вітання гостям заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко.

Приємно було почути також почесних гостей, а саме: голову Правління ХОЖХУ, народного художника України Віктора Ковтуна, голову Полтавської обласної організації НСХУ, заслуженого діяча мистецтва України Юрія Самойленка, члена НСХУ, кандидата мистецтвознавства України Олега Перця, доктора філософських наук, професора, дійсного члена Національної академії педагогічних наук України Станіслава Пазинича, директора Кременчуцької міської художньої галереї, доктора філософії, мистецтвознавця Оксану Бойко. Гості вручили багато пам’ятних подарунків для нашої громади та висловили вдячність за теплу зустріч. Крім того, багато відомих живописців, як-от заслужений діяч мистецтва України Юрій Самойленко та кандидат мистецтвознавства, завідуючий кафедрою рисунка та живопису Київського національного університету технології та дизайну Костянтин Чернявський, подарували для фондів музею власні полотна.

Цей мистецький проєкт мав і має успіх, щоразу збираючи в стінах галереї відомих українських митців, творчу інтелігенцію міста та багатьох лубенців і вже став довгоочікуваним традиційним святом не лише для Лубен. Так, саме завдяки «Лубенським художнім веснам» фонди Лубенського краєзнавчого музею багаті кращими зразками українського живопису, графіки та скульптури: Тетяна та Олена Яблонські, Сергій Шишко, Валентина Цвєткова, Сергій Григор’єв, Петро Столяренко, Григорій Крижевський, Василь Чегодар, Антон Кашшай, Ернест Контратович, Микола та Олександр Глущенки, творча спадщина яких неоціненна. Лише за дві останні виставки 2015 та 2018 років у фонди музею було подаровано художниками 10 полотен. Для нас це велике цінне надбання.

Традиційним під час «Лубенських художніх весен» стало проведення конкурсу дитячого малюнка на асфальті. Ця прекрасна мистецька традиція для юних художників традиційно відбувалась на другий день урочистостей на Володимирському майдані. Все так відбуватиметься й цьогоріч. Початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (школа естетичного виховання) Лубенська художня школа під своїм крилом зібрала талановитих дітей. Більшість з них сьогодні із особливим надихом малюватимуть в незвичний спосіб – не на папері чи полотні, а на асфальті. Тож ми матимемо чудову нагоду споглядати спалахи дитячих талантів, вправних і впевнених, боязких і сором’язливих.. І так хочеться вірити, що нинішня подія для когось із них стане гарним стартом у широкий світ мистецтва і на українському мистецькому олімпі з’являтимуться нові талановиті зірочки, які сяятимуть яскравіше своїх попередників! Нехай здійснюються усі дитячі мрії, нехай таланти розквітають, а ми всіляко будемо підтримувати їх, зокрема такими заходами. Адже для кожної обдарованої дитини участь в такому конкурсі – це серйозний виклик самому собі, адже їм дуже цікава думка високоповажного журі з оргкомітету Всеукраїнської виставки. «Лубенська художня весна» - направду мегакрута подія для нашого міста. Адже це світле просторе вікно у світ сучасного українського живопису і графіки.

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови