Щодо тарифів АТ "Лубнигаз"

До виконкому Лубенської міськради неодноразово зверталися мешканці Лубенської територіальної громади щодо вартості послуг, що надаються АТ «Лубнигаз», їх неналежної якості та частого виникнення конфліктних ситуацій з працівниками АТ «Лубнигаз».

На жаль, АТ «Лубнигаз» перебуває у приватній власності і не є підконтрольним, підзвітним і підпорядкованим Лубенській міській раді та її виконавчому комітету. Разом з тим, виконкомом Лубенської міськради вживаються всі можливі заходи у межах власної компетенції щодо впливу на процеси тарифоутворення АТ «Лубнигаз» та здійснення їх господарської діяльності.

 

Так, АТ «Лубнигаз», згідно з вимогами чинного законодавства на своєму офіційному сайті у жовтні 2020 року було оприлюднено розрахунки тарифів з обґрунтуванням необхідності перегляду тарифу на послуги розподілу природного газу з можливістю надання пропозицій та зауважень. Запропонований АТ «Лубнигаз» розмір тарифу на послуги розподілу природного газу склав 4,78 грн. за 1 м3 без ПДВ, тоді як чинний тариф складає 1,22 грн. за 1 м3 без ПДВ. Зважаючи на те, що тариф на послуги розподілу природного газу для споживачів  АТ «Лубнигаз» є одним з найвищих в Україні, його подальше зростання у запропонованих розмірах є абсолютно неприйнятним. У зв’язку з цим у визначені розробником терміни (до 25.10.2020 року) виконавчим комітетом Лубенської міської ради на адресу АТ «Лубнигаз» було направлено листа від 22.10.2020 року № 1-14/861 про недопустимість зростання тарифів та з пропозиціями щодо скорочення планових витрат.

Крім того, на першій сесії Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області восьмого скликання від 26.11.2020 року прийняте звернення  депутатів до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А., народного депутата України Ляшенко А.О. та голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Тарасюка В.В. щодо недопущення зростання тарифів на послуги розподілу природного газу, що надаються АТ «Лубнигаз», та внесення змін до чинного законодавства в частині забезпечення прозорого, економічно обґрунтованого та соціально справедливого механізму формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Вказане звернення направлене адресатам листом від 30.11.2020 року № 1-14/938.

Згідно з процедурою розгляду проєктів тарифів на послуги розподілу природного газу, НКРЕКП 25.11.2020 на своєму офіційному вебсайті було оприлюднено проєкти постанов щодо встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу для газорозподільних підприємств (в тому числі й для АТ «Лубнигаз») з метою одержання пропозицій та зауважень до них. Згідно із запропонованим НКРЕКП проєктом рішення, вартість послуг розподілу природного газу, що надаються АТ «Лубнигаз», пропонується в розмірі 2,62 грн. за 1 м3 без ПДВ. Попри те, що з врахуванням пропозицій виконкому Лубенської міськради Нацкомісією було знижено плановий тариф в 1,8 рази, таке зростання тарифу залишається некоректним та непосильним для громадян та непобутових споживачів АТ «Лубнигаз». У зв’язку з цим виконавчим комітетом Лубенської міської ради у визначені терміни (до 04.12.2020 року) на адресу НКРЕКП направлено листа від 30.11.2020 № 1-14/937 з пропозиціями щодо зменшення витрат під час перегляду тарифу на послуги розподілу природного газу, що надаються АТ «Лубнигаз». Крім того, перший заступник Лубенського міського голови Соболєв О.А. взяв участь у відкритому обговоренні проєкту постанови НКРЕКП «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Лубнигаз», яке відбулося 08.12.2020 року в приміщенні НКРЕКП. Пропозиції виконкому Лубенської міськради були заслухані, обговорені на засіданні та враховані частково, що відображено у протоколі проведення відкритого обговорення від 08.12.2020 року № 361-п. За результатами обговорення запропоновано зменшення елементів витрат планової річної тарифної виручки, які пов’язані з використанням природного газу на нормативні та виробничо-технологічні втрати/витрати природного газу та власні потреби, та витрати на оплату праці.

Згідно з останньою інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті НКРЕКП, плановий тариф на послуги розподілу природного газу для АТ «Лубнигаз» після проведених обговорень та врахування всіх пропозицій та зауважень складе 2,45 грн. за 1 м3 без ПДВ.

Таким чином, в результаті відкритих обговорень запропоновані НКРЕКП планові тарифи на послуги розподілу природного газу, що надаються АТ «Лубнигаз», знижені на 6,5 % (планова тарифна виручка скорочена на 14806,0 тис. грн. на рік). Якщо ж порівнювати запропонований НКРЕКП тариф з розрахунками, наданими АТ «Лубнигаз», то зменшення планового тарифу складає 48,7 % (з 4,78 грн. до 2,45 грн.). Відповідно, обсяг річної планової тарифної виручки скорочено на 197869,3 тис. грн.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови