У міській раді підписали Меморандум про співпрацю із впровадження шкільного громадського бюджету

24 вересня у приміщенні виконкому відбулася робоча зустріч з ГО "Форум розвитку громадянського суспільства" та підписання Меморандуму про співпрацю із впровадження шкільного громадського бюджету.

 

24 вересня у приміщенні виконкому відбулася робоча зустріч з ГО "Форум розвитку громадянського суспільства" та підписання Меморандуму про співпрацю із впровадження шкільного громадського бюджету.

Питання залучення молоді до процесу прийняття рішень, різноманітних громадських ініціатив завжди є актуальним для будь- якої громади. Тож, і в Лубнах, де парципаторний бюджет запроваджено ще у 2019 році, виникла нагальна потреба розробити окреме положення, яким би врегульовувалися питання залучення коштів міського бюджету до розв'язання проблем навчальних закладів громади. До співпраці запросили партнерів. І сьогодні відбулася перша робоча зустріч та тренінг для майже 60 учнів та вчителів навчальних закладів Лубенської громади, який відбувався на базі загальноосвітньої школи №1.

Слід зазначити, що тренінг проводиться за підтримки проєкту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та впроваджується за методикою Ради Європи «Інструментарій: шкільний громадський бюджет», розробленою в межах проєкту «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» (https://www.fb.com/CivilParticipationPlatform) у партнерстві із Лубенською міською радою та ГО "Форум розвитку громадянського суспільства".

Голова цієї громадської організації Олексій Коваленко та експерти Максим Лукінюк і Марія Акуленко розповіли, що загалом в Україні лише 12 територіальних громад працюють над впровадженням ШГБ за стандартами ПРООН. Також гості проаналізували нашу Програму Громадського бюджету та Положення про шкільний громадський бюджет. Відзначили успіхи у цьому напрямку нашої громади та подякували Олександру Петровичу за підтримку таких ініціатив серед учнівської молоді.

Про практику впровадження громадського бюджету на території нашої громади розповіла начальник відділу економічного розвитку та торгівлі Олена Цох-Карунська, яка зауважила, що брати участь у шкільному громадському бюджеті (впровадження якого почнеться вже наступного місяця) на Лубенщині мають змогу не лише учні загальноосвітніх шкіл, а й студенти професійно-технічних навчальних закладів.

Ведучи діалог з експертами, Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко розповів про позитивний досвід у напрямку впровадження бюджету участі, зауваживши, що лише цього року виділено 1 млн. грн (800 тис. грн. – на ГБ участі серед мешканців громади та 200 тис. грн. – на реалізацію ШГБ).

Завершальним етапом робочої зустрічі стало підписання меморандуму про співпрацю із впровадження шкільного громадського бюджету.

Після цього представники ГО "Форум розвитку громадянського суспільства" провели у ЗШ № 1 інтерактивний навчальний тренінг з організації шкільного громадського бюджету на рівні школи, де можна було прослідкувати, як запропонована методика виглядає практично.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови