Лубенщина вшанувала жертв голодоморів в Україні

26 листопада на території нашої  громади відбулися тематичні заходи та покладання квітів до меморіалу "Голодомор -33" з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні.

Одна із найтрагічніших сторінок історії нашого народу – голодомор 1931-1933 років… Сьогодні вже можна відкрито говорити, що це був навмисно спланований акт геноциду українського народу, здійснений радянським та партійним керівництвом через організацію штучного масового голоду, жертвами якого стали мільйони українців на території Української СРР та Кубані.

 

Як зазначає Український інститут національної пам’яті, очільники ВКП(б) та уряду СРСР запровадили «насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних, тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення».

О 9.00 годині ранку представники громади разом з першим заступником Лубенського міського голови Олегом Соболєвим, секретарем міської ради Маргаритою Комаровою, керівниками підприємств та організацій міста поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам голодоморів в Україні, що знаходиться на кладовищі по вул. Д. Сірика.

Після виступу Олега Соболєва, в якому він говорив про важливість збереження історичної правди та народної пам’яті, було оголошено хвилину мовчання, до пам’ятного знака встановлено кошик з квітками та засвічені лампадки.

О 10:00 годині вшанування жертв голодоморів в Україні традиційно відбулося і на території Лубенщини, зокрема на Кургані скорботи, що у с. Мгар.

Нечисельною колоною (зважаючи на карантинні обмеження) рушили присутні разом з керівництвом громади, до особливого, пам’ятного знака - дзвону печалі.

Присутніми на заході були: Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, заступник голови ОДА Ігор Панченко, заступник голови обласної ради Лілія Руроєва, голова районної ради Тетяна Качаненко, заступник голови РДА Тетяна Созінова, керівник апарату РДА Олена Пірова, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко, керуючий справами виконкому Юлія Білокінь, депутати обласної та міської ради, працівники органів виконавчої ради, громадськість.

Невелика літературно-музична композиція від студентів Лубенського медичного коледжу Івана Жураковського, Світлани Рябко та Анастасії Савченко нагадала присутнім на скорботному заході про те, яких великих втрат зазнала Україна через штучні голодомори, що фактично стали справжнім геноцидом. Місцевий виконавець Анатолій Куценко заспівав кілька пісенних композицій рідною мовою, що увиразнили та підкреслили скорботний акцент заходу.

Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять жертв голодоморів, а меморіал "Голодомор -33" прикрасили засвічені лампадки та живі квіти.

27 листопада на Лубенщині відбудеться традиційна скорботна акція цього дня «Запали свічку пам’яті». Закликаємо після загальнонаціональної хвилини мовчання долучитися до неї усіх мешканців громади, запаливши свічку на своєму вікні.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови