Увага! Тонкий лід

УВАГА!

ТОНКИЙ ЛІД!

 

       Цьогорічна зима є досить теплою і супроводжується значними коливаннями температури. На даний час крига стала тоншою, що, своєю чергою, несе небезпеку і підвищує ймовірність виникнення нещасних випадків.

       Попри наявну потенційну небезпеку, рибалки-любителі продовжують облаштовуватись на річках та ставках, а дорослі та діти здійснюють прогулянки по льоду.

         Сумна статистика констатує, що з року в рік на льоду гинуть як дорослі, так і діти.

Тож 30.12.2020 року та 31.12.2020 року працівниками Лубенського РВ ГУ ДСНС України у Полтавській області спільно з представниками виконавчого комітету Лубенської міської ради проведено рейд на водних об’єктах Лубенської територіальної громади з метою попередження населення про небезпеку виходу на кригу.

З рибалками та громадянами проведено бесіди щодо безпечного перебування на льоду, про надання допомоги потерпілим на льоду та дій у разі переохолодження, а також вручено відповідні інформаційні пам’ятки.

        

Запам’ятайте заходи безпеки на льоду:

Знайдіть для початку стежку або сліди на льоду. Якщо їх немає, почніть з берега маршрут свого руху.

Озирніться, чи немає поблизу підозрілих ділянок:

- лід може бути неміцним біля стоків води, в місцях, де б’ють ключі, де впадають в озеро або річку струмочки;

- тонкий або крихкий лід біля поростей водних рослин, в місцях, де водорості вмерзли в лід;

- обходьте ділянки, покриті товстим шаром снігу, – під снігом лід завжди тонший;

- особливо обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з’єднуватися із сушею, можуть бути тріщини, під льодом можуть стояти повітряні бульбашки.

Візьміть з собою палицю, якою будете перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являться тріщини або виступить вода, ні в якому разі не наступайте на таку ділянку, а повертайтеся на берег. Крім того, перші кроки по льоду потрібно робити, не відриваючи підошви від його поверхні.

Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

Бийте лунки по різні боки від переправи, щоб виміряти товщину льоду (рекомендована відстань між лунками – 5 метрів).

Безпечним вважається лід:

- для одного пішохода – зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см;

- для обладнання ковзанки – не менше 10-12 см (в разі масового катання – 25 см); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, аніж 15 см.

Якщо лід почав тріщати або з’явилися тріщини, негайно покиньте небезпечну ділянку. Не біжіть, ступні ніг не відривайте від поверхні льоду.

Твердо засвойте, що зимовий підлідний лов риби потребує особливо твердого дотримання правил поведінки:

- не бийте поруч багато лунок;

- не збирайтеся великими групами в одному місці;

- не пробивайте лунки на переправах;

- не ловіть рибу поблизу від вимоїн та далеко від берега;

- завжди майте під рукою міцну мотузку завдовжки 12-15 метрів;
- тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.

Якщо ви провалилися під лід:

Широко розкиньте руки по краях льодового пролому та намагайтеся не піти підлогу воду з головою. Дійте рішуче і не бійтеся.

Постарайтеся не обламувати краї  льоду і без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми й по черзі витягаючи ноги. Головне – застосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки прийшли. Як тільки дістанетеся до міцно льоду, вставайте і добирайтеся до берега. На березі, не дивлячись на те, що вологий одяг і холод сковують вас, біжіть. Це допоможе зігрітися. Не зупиняйтеся, поки не дійдете до теплого укриття.

Якщо на ваших очах під лід провалилася людина, відразу кричіть, що йдете йому на допомогу, це його заспокоїть. Ляжте на лід, підклавши дошку, фанеру або інший підручний матеріал, і повзіть, широко розставивши руки, в сторону ополонки. Не підповзайте до самого краю, інакше можете теж провалитися під лід. Ремінь, шарф, дошка, гілка, санки, мотузка допоможуть врятувати людину.

Якщо ви не один, тоді, узявши один іншого за ноги, повзком рухайтесь до ополонки. Дійте швидко і рішуче! Адже потерпілий замерзає, а мокрий одяг тягне його донизу.

Подайте постраждалому підручний рятувальний засіб, витягуйте його на лід і допоможіть відповзти в безпечне місце. Постарайтеся укрити його від вітру і якнайшвидше доставити в тепло, переодягнути в сухий одяг, розтерти, напоїти чаєм.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: відправлятися на зимовий водойму поодинці – НЕБЕЗПЕЧНО!

 

Звертаємося до усіх громадян із проханням бути уважними та вкрай обережними. Не виходьте на тонкий лід.

Шановні батьки!  Не відпускайте своїх дітей гратися на замерзлих водоймах! 

 

Шановні громадяни бережіть своє життя та здоров’я, не нехтуйте застереженнями та у разі небезпеки телефонуйте 101.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови