У краєзнавчому музеї вшанували пам’ять видатного земляка

16 січня у Лубенському краєзнавчому музеї імені Гната Стеллецького пройшла зустріч присвячена 185-ій річниці від дня народження філософа, етнографа, мецената Володимира Лесевича. Про життєвий шлях видатної людини, його подвижницьку працю на ниві просвітництва, про заснування у 1864 році в селі Денисівка Лубенського повіту першої в Україні школи з українською мовою навчання розповіла науковий співробітник музею Тетяна Сафронова.

Віртуальну подорож сучасною Денисівкою відвідувачі музею здійснили завдяки палкій шанувальниці історії рідного краю Марії Авраменко. Керівник гуртка «Спортивний туризм», методист ДЮКСОТ «Валтекс» Микола Полонський  поділився з присутніми розвідками присвяченими зв’язкам Лесевича з видатним діячем польського національно-визвольного руху Вацлавом Сєрошевським та мандрівником , дослідником Сибіру Григорієм Потаніним.

Відвідувачі заходу мали змогу почути одну з казок записану Володимиром Лесевичем від денисівського козака Родіона Чмихала, яка увійшла до унікальної етнографічної збірки виданої Науковим товариством імені Шевченка у Львові в 1903 році. Казку «Баба і чорт» артистично переповіла учениця загальноосвітньої школи №2 Софійка Ставицька.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови