Екскурсія Полтавським художнім музеєм

10 лютого за ініціативи дирекції Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького та за підтримки начальника Управління культури і мистецтв Юрія Литовченка, наукові співробітники галереї мистецтв мали змогу відвідати масштабні тематичні колекції творів Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

Завідувачка відділом науково-масової та виставкової роботи музею Алла Тимошенко провела неймовірну екскурсію залами музею.

Розпочались відвідини із зали дитячої творчості імені Саші Путрі. Юна художниця померла на 11-му році свого життя, однак по собі залишила багатий творчий доробок. Посмертно Саша Путря нагороджена Золотою медаллю Христа Спасителя, орденом Святого Миколи-Чудотворця «За примноження добра на землі» та іншими нагородами, а Міністерством культури було визнано творчість дівчинки державним надбанням.

Відтак, виникла ідея створення «Дитячої художньої галереї імені Саші Путрі», яка нині є окремою затишною залою Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Чудове розміщення в одному з анфіладів першого поверху музею дає змогу відвідувачам одразу, увійшовши до музею, познайомитись із чистим, щирим, дитячим мистецтвом, що одразу налаштовує на високе і духовне.

Алла Тимошенко провела нас крізь товщу часу різних історичних епох на прикладі неоціненних творів світового мистецтва, окреслила цікаві моменти в створенні окремих колекцій художніх творів, представлених в експозиції музею. Скільки знакових непересічних персоналій та історій бережуть ці роботи!.. Скільки всього можна зчитати з незначних, здавалося б, деталей (які ми мали змогу побачити крізь збільшуване скло) та поміж мазків пензля Митця! Про кожну з них, на мій погляд, Алла Миколаївна могла б розповідати годинами.

Варто зазначити, що нам пощастило також побачити колекцію творів Галини Рідної та виставку одного з найзагадковіших та всесвітньо відомих українських художників ХХ ст. – Миколи Глущенка під назвою «Микола Глущенко. Ризик свободи». Дивовижна колекція сміливих насичених пейзажів просто зачарувала.

Для музейного працівника такі зустрічі – це завжди нові ідеї, нове натхнення, не говорячи вже про естетичне задоволення від перегляду колекцій творів мистецтва, незабутні враження від масштабних виставок та цікаву змістовну екскурсію. Дуже вдячні досвідченому художнику-педагогу Аллі Тимошенко та Ользі Курчаковій, директору Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка за теплий прийом, надану можливість торкнутись справжнього мистецтва та цінний для нас подарунок – каталог виставки «Портретний живопис ХІІІ – ХХ ст.» і родзинку заходу – прогулянка зимовим садом! Дуже сподіваємось, що це не остання наша зустріч, і попереду ще багато цікавих успішних спільних проєктів.

 

Віра Лахута,

молодший науковий

співробітник музею ім. Г.Стеллецького

 

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови