«Українська народна мода в ляльках»

Сьогодні у галереї мистецтв Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького стартував проєкт«Українська народна мода в ляльках», до якого з великим ентузіазмом долучились 34 майстрині із 15-ти областей України та міста Києва, а це понад 60 ляльок. На виставці представлена також робота лялькарки, яка нині проживає в Португалії (родом із Житомирщини). Третина авторів – народні майстри України, є майстер художніх промислів художнього моделювання та заслужений майстер народної творчості України, а також ляльки-аматорки.

Вузлова лялька, лялька-мотанка – пам’ять етносу нації, народу про своє історичне минуле. Увібравши в себе багатовіковий історичний художній досвід, вони є виразником духовної культури народу, національною традицією, що зберігає ланцюг спадкоємності поколінь.Кожна майстриня йде до своєї ляльки довгим тернистим шляхом спроб і помилок, сумнівів і розчарувань, відточуючи свою майстерність.

Однією з таких є народна майстриня Світлана Лебедєва, м. Довжанськ (Луганщина), адміністратор групи"Секрети лялькарок", яка є автором ідеї проєкту. Світлана працює над новою серією ляльок в українських строях Луганщини, яка мала за мету об’єднати два види народного мистецтва: вузлову ляльку та народне вбрання. Лялькаркам вдалося відтворити строї більшості історичних регіонів України: Середню Наддніпрянщину та Слобожанщину, Полісся та Поділля, Буковину та Покуття, Гуцульщину, Бойківщину та Галичину, Донеччину. Результатом цієї спільної праці має стати друковане видання "Українська народна мода в ляльках", над яким працює одна із співучасниць проєкту мистецтвознавиця, народна майстриня  Інна Луппа.

Ми раді, що в галереї мистецтв нашого міста спільнота "Секрети лялькарок" в особі організаторки та кураторки виставок, у рамках проєкту та адміністратора групи "Секрети лялькарок" народного майстра Яни Ісаєнко із Києва, розпочала знайомити лубенців зі своєю творчістю, ще у вересні минулого року. Це, по суті, уже третя зустріч на мистецькій платформі Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького.

Родзинкою нинішнього свята стало проникливе виконання народних пісень відомим бандуристом, головою Всеукраїнської громадської організації, "Молода Просвіта", лауреатом премії імені братів Шеметів Віталієм Морозом.

А відомі музичні шедеври у виконанні викладача Лубенської школи мистецтв Оксани Касяненко створили прекрасну творчу атмосферу для всіх учасників заходу.

Привітати з цією гарною подією учасників виставки прийшла Оксана РАДЧЕНКО, виконуюча обов’язки заступника начальника управління культури і мистецтв виконавчого комітету Лубенської міської ради, Віктор ВЕРЕЩАКА, директор Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького та Яна ІСАЄНКО, Олена СУХОЦЬКА, Вікторія ЛЕВЧЕНКО, Марія БЕРЕЗОВСЬКА - організатори та майстрині унікальної виставки.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови