Консультують юристи

Все більше громадян України хвилює питання чи зберігається за добровольцями Територіальної оборони робоче місце та середній заробіток?

Повідомляється, що до складу добровольчих формувань територіальних громад зараховуються громадяни України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.

На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів Збройних Сил України.

 Наразі чинне законодавство, а саме ст. 119 КЗпП, містить вказівку про збереження місця роботи, посади та середнього заробітку лише за працівниками, які долучилися до воєнної складової територіальної оборони, уклавши контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації.

На жаль, КЗпП не містить прописаних гарантій щодо працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад. Водночас відповідно до ч. 2 ст. 24 № 1702-IX на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Проте наразі гарантії зі збереження місця роботи, посади та середнього заробітку для зазначеної категорії працівників тут теж не прописані.

Тож, Держпраці повідомило, що за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, слід зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток. Підстава для цього - підписаний контракт. Щодо решти працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад (без укладення відповідного контракту), залишається лише чекати на прийняття законотворцями відповідних норм, які визначатимуть алгоритм дій роботодавця.

При цьому слід пам'ятати, що за не вихід на роботу працівників у воєнний час не можна звільняти.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови