Щотижневий моніторинг товарів і цін

Результати щотижневого моніторингу наявності основних товарів першої необхідності у найбільших торгівельних мережах міста і на ринку та цін на них свідчать про стабільність цінової ситуації у громаді та поступове насичення торгівельних мереж товарами першої необхідності.

Так, за останні три дні ціни на хліб, макаронні вироби, крупи, мʼясо, молочні продукти, яйця, олію, ововчі тримаються на рівні (коливання цін відбувається в середньому у межах 5 %). Знизилися середні ціни на сало (до 10 %) та хліб пшеничний (до 14 %), дещо зросла середня ціна на моркву (до 9 %), що пов’язане з типовим сезонним коливанням цін на цей вид продукції.

Слід зазначити, що полиці магазинів поступово наповнюються товарами першої необхідності, на які раніше спостерігався певний дефіцит. Так, у мережах магазинів зʼявилися підгузки для дітей, тверде мило, дитяче харчування, консерви, тушковане мʼясо різних виробників, поступово розширюється асортимент круп тощо.

На жаль, до цього часу ще існує нестача у магазинах промислових товарів першої необхідності, таких як засобів для прання (пральні порошки, гелі для прання тощо), засобів гігієни для жінок, туалетного паперу, зубної пасти доступної цінової категорії, сірників, свічок та інших вкрай необхідних товарів.

Однією з причин тимчасової відсутності товарів першої необхідності на полицях магазинів є значний попит і певний ажіотаж, які створюють самі ж покупці. Тому звертаємося з проханням до мешканців та гостей громади, зважено ставитися до закупівлі товарів і придбавати їх лише у необхідній кількості. Таким чином ми зможемо уникнути дефіциту певних груп товарів і поступово наповнити полиці магазинів.

Закликаємо також власників закладів торгівлі розглянути можливості встановлення обмежень відпуску товарів у одні руки. Деякі торгівельні мережі вже встановили такі обмеження щодо круп, борошна, цукру тощо. Доцільним буде поширити цю практику і на непродовольчі товари першої необхідності.

Виконавчим комітетом міської ради, у свою чергу, ведеться робота щодо забезпечення вказаними товарами першої необхідності торгівельних точок Лубенської територіальної громади: направлено листи основним торгівельним мережам щодо необхідності активізації роботи з потенційними постачальниками продукції з регіонів, де не ведуться бойові дії, та оновлення транспортної логістики для прискорення надходження товарів у торгівельні заклади громади, ведеться відповідна робота з власниками магазинів громади, здійснюється пошук нових постачальників та виробників.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови