Про моніторинг наявності товарів та цін на них

Виконавчим комітетом Лубенської міської ради традиційно кілька разів на тиждень здійснюється моніторинг наявності основних товарів першої необхідності у найбільших торгівельних мережах міста і на ринку та цін на них. Результати цих досліджень свідчать про стабільність цінової ситуації у громаді та збільшення асортименту продуктів та товарів першої необхідності у торгівельних мережах громади.

Так за останні три дні середні ціни на хліб пшеничний, макаронні вироби, свинину, сало, молочні продукти, яйця, цукор, овочі тримаються на рівні (коливання цін відбувається в середньому у межах 5 %). Знизилися середні ціни на хліб житньо-пшеничний (до 17,0 %), на вівсяну крупу (близько 15,0 %), яловичину (до 10,0 %), олію соняшникову (близько 10,0 %), моркву (14,5 %) та картоплю (10,5 %).

Дещо зросли середні ціни на крупи: на крупу пшеничну – майже на 70,0 %, на кукурудзяну – майже на 22,0 %. Зростання середніх цін пояснюється тим, що вказані крупи зʼявилися у продажу на СТ «Лубенський ринок» за вищими цінами. Разом з тим, ці крупи можна придбати у торгівельних мережах міста (магазини «Хвилинка» та «АТБ» на площі Ярмарковій) за значно нижчими цінами.

На 18,3 % зросла середня ціна на масло вершкове. Ця продукція представлена у вільному доступі у всіх торгівельних мережах за ціною від 210,0 грн. за кг (мережа магазинів «Хвилинка») до 281 грн. за кг (магазини «АТБ»), тому покупці мають вибір  цього продукту за прийнятними цінами.

Борошно є в наявності практично у всіх торгівельних мережах, ціна на нього коливається від 15,50 грн. за кг. (мережа магазинів «Хвилинка») до 25,0 грн. за кг. (СТ «Лубенський ринок»). Середня ціна на борошно зросла на 10,5 %.

Слід зазначити, що полиці магазинів поступово наповнюються товарами першої необхідності, за якими раніше спостерігався певний дефіцит. Так, у мережах магазинів у вільному доступі є підгузки для дітей, тверде мило, дитяче харчування, консерви, тушковане мʼясо різних виробників, поступово розширюється асортимент круп тощо. Останніми днями на полицях магазинів зʼявилися засоби для прання (мережа магазинів «Хвилинка», магазини «АТБ»), туалетний папір та засоби гігієни для жінок, дефіцит яких спостерігався у попередні періоди.

Хотілося б подякувати власникам магазинів (у першу чергу – мережі магазинів «Хвилинка» та «Маркет Опт»), які працюють над пошуком нових постачальників, розширенням асортименту продукції, розробляють нові логістичні маршрути та надають можливості мешканцям громади та вимушено переміщеним особам почувати себе максимально захищеними і забезпеченими товарами першої необхідності.

Разом з тим, вкотре звертаємося з проханням до мешканців та гостей громади зважено ставитися до закупівлі товарів і придбавати їх лише у необхідній кількості. Таким чином ми зможемо уникнути дефіциту певних груп товарів і поступово наповнити полиці магазинів.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови