Міській бібліотеці для дітей - 75 років!

Вже 75 років поспіль  гостинно відчиняє двері й щиро запрошує до розмови з книгою Лубенська міська бібліотека для дітей.

Головною цінністю храму мудрості, безперечно, є співробітники, чия праця, натхнення, небайдужість і відданість улюбленій справі власно й творили й сьогодні продовжують творити історію, змінювати себе і змінювати на краще бібліотеку. Більшість з них відділи її розвитку значну частину свого життя. 11 років завідувачкою бібліотеки пропрацювала Алла Пантелеймонівна Панченко.

27 років роботі в дитячій бібліотеці віддала Віра Миколаївна Домницька, 15 років - Ніна Данилівна Сахно. В минулому столітті в бібліотеці працюють М.Г. Дяченко, М.М. Ківенсон, В.Ф. Бондарчук, Л.А. Концова, Н.Г. Охріменко, О.А. Спиця, С.В. Коновалова, Е.І. Заєць, Д.А. Ілик, Т.Ф. Жовтухіна, Н.А. Ємець, Н.М. Семенова, Л.М. Провора, К.Д. Гречана (завідувачка 1981-1988 рр.), О.І. Горулько, Н.І. Бас, М.Е. Воронкова, З.Т. Шевченко (завідувачка 1989-1992 рр.).

За спогадами колишніх бібліотекарів, працювати було і важко, і цікаво. Діти «тягнулися до знань, до книги, приходили з цікавими запитами, залюбки брали участь в голосних читаннях, обговореннях книг, зустрічах з ветеранами».

В 50-х роках бібліотека два рази змінює своє місцеперебування, з будинку піонерів її переводять на вул. К.Маркса 34 (нинішня Монастирська), а згодом в будинок № 19 на цій же вулиці. За останньою адресою бібліотека мала дві кімнати. Та вже, як згадує Алла Пантелеймонівна Панченко (завідувачка бібліотеки 1967 - 1978 рр.), було тісно, то ж з дозволу міської ради довелося добудувати ще одну кімнату на 30 кв. метрів. Завдяки добудові змогли організувати відкритий доступ до книг, стало набагато зручніше читачам і бібліотекарям в роботі.

До кінця 70-х років фонд дитячої бібліотеки налічував вже близько 37 тисяч примірників. За показниками роботи вона була одна з кращих в області.

Сьогодні у бібліотечному фонді книгозбірні близько 17 тисяч примірників, за минулий рік користувачі відвідали бібліотеку понад 14 тисяч разів та скористалися 21503 примірниками друкованих видань.

Щороку завдяки підтримці міського бюджету бібліотека поповнюється періодичними виданнями та кращими зразками сучасної й класичної української та зарубіжної літератури.

Працівники намагаються гідно продовжувати справу своїх попередників, неодноразово нагороджувались грамотами обласної державної адміністрації, Лубенської міської ради та Управління культури й мистецтв. У 2003 році колектив закладу в складі Шовкопляс Л.М., Степаненко Т.С., Куліш Т.М. нагороджений та занесений на міську дошку пошани, відзначені також і у 2018 році в такому складі - Шовкопляс Л.М., Степаненко Т.С., Кравчук Г.Ю.

Робота закладу спрямовується на заохочення дітей до систематичного читання, виявлення читацьких уподобань, популяризацію найкращої української та світової літератури. Цьому сприяє повсякденна невтомна праця з кожним читачем: бесіди, консультації, анкетування, проведення різноманітних соціокультурних заходів і звичайно ж, щире людське спілкування.

В книгозбірні вже понад десяти років діє клуб вмілих і допитливих «Чарівна скриня». Першим керівником була бібліотекар Вікторія Вікторівна Колода, зараз роботою клубу опікується бібліотекар Галина Юріївна Кравчук. Під час занять діти дізнаються багато корисної інформації, спілкуються, отримують поради щодо читання за темою засідання, виготовляють вироби в різних техніках.

Тож щиро вітаємо дружній колектив бібліотеки з ювілеєм! Бажаємо нових звершень, цікавих ідей, успішних проєктів, невичерпного оптимізму, миру та процвітання!

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови