Фантомні сирени: як зберегти себе

У новому житті й нових домівках нас переслідують дивні звуки, які ми намагаємося ідентифікувати й через стресовий досвід робимо це не завжди правильно. Побутову техніку ми підозрюємо в усіх злочинах: бойлер, що неочікувано починає працювати, або пральна машина на стадії віджимання нагадують нам звуки сирени, грюкання посудом асоціюється з небезпекою життю, а рвучкий вітер, що дмухає в скло, схожий на наближення чогось страшного, від чого краще падати на підлогу. Але все це лише квіточки. Буває, що за повної тиші сигнал повітряної тривоги ви чуєте цілком реально, навіть перебуваючи в безпечному місці. Щоб вимкнути цю фантомну, але не менш страшну сирену, є кілька порад.

Звільніть інформаційний простір

Навіть в умовах миру постійне перебування в онлайн-просторі розбалансовує. А тепер помножте це на воєнні часи. Зробити перерву в читанні новин не соромно, а потрібно. Один день на тиждень без ґаджетів – гарний початок. А якщо хвилюєтеся, що можете проґавити щось надважливе, попросіть близьких вас сповістити в разі небезпеки.
 

Задовольніть базові потреби

Найкраще, що ви можете запропонувати своєму організмові, – це зрозумілий для нього розклад. Спробуйте відновити повноцінний сон, лягати й прокидатися в один і той самий час. Варто пити більше води, їсти теплу їжу. Якщо є ритуали з минулого життя, які вам допоможуть почуватися краще, то саме слушний час їх відновити.

Робіть вправи на концентрацію

Найпростіше, що можна зробити, – це вмитися прохолодною водою, а потім налити склянку води й випити її потроху, зосередившись на тому, як кожен ковток пересувається у вашому тілі. Можна перерахувати предмети, 10 предметів, які ви бачите перед собою, запам’ятовуючи їхні ознаки, а потім заплющити очі й відтворити ці образи у своїй уяві. Якщо не вийшло, повторити вправу наново.

Поверніть відчуття реальності через дотики

Наше тіло – це найкращий провідник у реальність. Розімніть пальці на руках, ногах, а потім суглоби. Доторкніться до поверхонь предметів з різною фактурою та відчуйте її, а якщо з вами є хтось поруч, то просто потримайте за руку. Довгі обійми, масаж – ідеальне повернення до себе та спокою.

Дихайте

Заспокоєння можна отримати й через дихання. Сядьте у зручну позу, примружте очі та відчуйте своє дихання. Потім вдихніть повітря через ніс, рахуючи до чотирьох, затримайте подих у цьому моменті на скільки зможете, відтак видихніть так само повільно. Повторіть вправу тричі. Згодом рахувати можна до 5–7.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови