Лубенщина вшанувала героїв-чорнобильців

Минають 36-ті роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції, найбільшої в історії ядерної енергетики. Ця трагедія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. День пам'яті жертв Чорнобильської аварії відзначається щорічно 26 квітня. І саме сьогодні громада Лубенщини зібралася, аби вшанувати тих героїв, які врятували світ від ядерної загрози.

Зранку, об 11 годині, біля пам’ятника лубенцям-ліквідаторам, що у центрі міста, на вулиці Монастирській, зібралися очільники громади: Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, голова РДА Сергій Сіряченко, голова районної ради Тетяна Качаненко, очільники чорнобильських організацій Лубенщини, працівники органів самоврядування, переселенці та вдови.

Відкрив тематичний мітинг голова ГО «Ветеранів та інвалідів Лубенського району Союз Чорнобиль України» Микола Чудак, який у вступному слові до присутніх із сумом зауважив, що вже 1187 лубенців-чорнобильців відійшли у вічність через хвороби, але пам’ять про їхній подвиг житиме в серцях побратимів та прийдешніх поколінь вічно.

Олександр Грицаєнко у зверненні до учасників мітингу зазначив, що на долю наших чорнобильців-краян випало багато випробувань, але так само як колись вони боролися з розбурханим атомом, нині нові покоління лубенців змушені протистояти російському агресору. Також Олександр Петрович висловив щире переконання, що й цю запеклу боротьбу, коли ворог погрожує ядерною зброєю, згуртований український народ виграє та переможе. А членам чорнобильських організацій побажав міцного здоров’я, сили духу, мирного неба та спокійного життя на рідній землі.

Щира віра в перемогу наших ЗСУ, українського народу, попри усі труднощі та випробування, звучала і в виступі заступника голови Харківського відділення Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Володимира Проскуріна.

Завершальним етапом мітингу стала оголошена хвилина мовчання, якою вшанували померлих ліквідаторів Лубенщини та покладанням квітів до пам’ятника землякам-чорнобильцям, що у центрі міста.

Тематичний захід продовжено на алеї-пам’яті, яка була закладена біля Зажур-гори (с. Мгар) на честь наших героїв-ліквідаторів. Щороку тут висаджуються все нові та нові берізки, днями тут їх з’явилося ще 60. А біля пам’ятника землякам-чорнобильцям, традиційно виступили очільники громадський чорнобильських організацій Лубенщини - Василь Піцура та Лариса Погребняк. У їхніх словах звучало багато тривоги за долю України, а разом з тим оптимізм та тверде переконання в наближенні перемоги, в яку наші ліквідатори роблять свій посильний внесок, долучаючись до волонтерської діяльності, допомагаючи захисникам територіальної оборони та переселенцям.

Тож, вшанувавши померлих чорнобильці Лубенщини хвилиною мовчання, присутні поклали живі квіти до пам’ятної стели на честь ліквідаторів Лубенщини.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови