Пам'ятаємо...

Вже багато століть поспіль Україна виборює своє право бути незалежною та суверенною. Виборює важко, тонучи в крові свої кращих синів і дочок. У календарі національних свят нашого народу є чимало сумних та величних дат на честь пам’яті та героїзму загиблих захисників держави. Нова доба приносить нові зміни та породжує нових героїв, гідних бути уславленими, возвеличеними та чиє ім’я завжди пам’ятатимуть прийдешні покоління.

Сьогодні, 29 серпня, відзначаємо День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день відзначається в країні щорічно відповідно до Указу Президента України № 621/2019 від 23.08.2019 задля гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

Воєнні події на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат, а наші військовослужбовці-герої виявили нечуваний героїзм, змусивши світ здригнутися, а Україну – оплакувати втрату своїх найкращих синів та дочок, незламних, вірних служінню Батьківщини та нескорених духом. Саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів до повномасштабної збройної агресії росії у 2022 році.

Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, що дозріли. І саме під соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Тому сонях для нас є тим символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Спланована збройна агресія Росії проти України розпочалася 20 лютого 2014 року з військової операції Збройних Сил РФ із захоплення частини території України – Кримського півострова, а сьогодні ми усі разом боремося з агресором у непримиренній, щоденній війні. З початку повномасштабного вторгнення агресора на територію нашої держави загинуло багато захисників, військовослужбовців, рятівників, медиків, волонтерів. Серед полеглих героїв є й наші земляки, друзі, побратими, знайомі – кращі з кращих, які віддали життя за майбутнє нашої держави, за мир та спокій на рідній землі, задля прийдешніх поколінь, задля майбутнього. Всього з 2014 року по цей день ми віддаємо шану й згадуємо 52-ох наших земляків, мешканців Лубенської громади, які загинули на полі бою чи померли від ран. 17 з них загинуло за останні пів року

Тож усією громадою схиляємо голови перед священною пам’яттю захисників та захисниць різних років! Імена героїв – кожного з них, як і жодного подвигу чи звитяги кожного не буде загублено у небутті. Ми в неоціненному боргу перед усіма ними. Висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих захисників, які втратили у війні з російським окупантом своїх синів, дочок, чоловіків, братів, сестер.

Вічна, нетлінна пам’ять тим, хто освятив кров’ю наш одвічний шлях до незалежності, суверенітету та мирного майбуття!

Слава захисникам та захисницям України!

Герої не вмирають!

 

З повагою

Лубенський міський голова                             Олександр ГРИЦАЄНКО

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови