Ювілеї видатних земляків відзначили у Лубенському музеї

У Лубенському краєзнавчому музеї імені Гната Стеллецького відбувся захід, присвячений ювілейним датам видатних українців, наших земляків: науковця Івана Ляшка та скульптора Михайла Гаврилка.

Про уродженця села Мацківці, двічі лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, академіка Івана Івановича Ляшка, сторічний ювілей якого відзначили в ці дні і у Київському національному університеті ім.. Т.Г.Шевченка розповіли присутнім земляки вченого. Відвідувачі заходу мали змогу побачити унікальні родинні фото з сімейного архіву історика Івана Лисенка, почути розповідь та вірші колишнього дипломата Володимира Кваші присвячені Івану Івановичу Ляшку, дізнатися про талановитих синів та онуків вченого, які працюють на ниві науки в різних країнах світу від Івана Карпця. Голова міської ради ветеранів Олексій Пивовар поділився спогадами про незабутні зустрічі з великим вченим, який у житті був простою та щирою людиною. Окрасою заходу стали музичні твори, які виконав талановитий гітарист учень спеціалізованої школи №6 Святослав Карпець.

Історичний портрет «Стеком і шаблею» був присвячений 140-річчю від дня народження скульптора Михайла Гаврилка. Про трагічну долю талановитого уродженця Полтавщини, ім’я якого було викреслене з нашої історії розповіла присутнім науковий співробітник музею Тетяна Сафронова. Вона зачитала уривки зі спогадів української громадської діячки Марії Лівицької про участь Гаврилка у Лубенському осередку Української революційної партії та вірші, які він написав у Лубнах в 1907 році. Шанувальники історії переглянули уривки з художньо-документального фільму присвяченого життєвому та творчому шляху скульптора знятого за книгою Романа Коваля. Своїми краєзнавчими розвідками про полтавців учасників подій української революції 1917 – 1921 років поділився краєзнавець з Дергачів Харківської області Сергій Лисенко.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови