Увага! Коронавірус знову атакує

Управління охорони здоров’я виконавчого комітету Лубенської міської ради інформує населення та просить звернути увагу на наступне.

Протягом останнього місяця рівень захворюваності на COVID -19 в Україні зростає. Нагадаємо, раніше в Україні виявили новий різновид штаму коронавірусу «Омікрон».

У МОЗ зазначили, що в країні спостерігається низький рівень діагностики COVID-19: люди часто звертаються до лікаря тоді, коли вже потрібна госпіталізація. Більшість випадків захворювання фіксуються на умовно безпечній території – там пацієнти частіше звертаються до лікаря. Українцям рекомендували при появі симптомів вірусу за можливості зробити тест на COVID-19: отримати направлення на безкоштовне тестування, як і раніше, можна у сімейного лікаря. Поки немає результатів тесту, краще обмежити контакти з іншими людьми. Крім того важливо вакцинуватись.

Поточна статистика захворюваності на коронавірус  в Україні станом на 22.09.2022року:

Населення – 41 130 000

Всього інфіковано – 5 096 387 – 12,4%

Смертельні випадки – 108 955 – 2,1%

Одужали  – 4 949 730 – 97,1%

Зроблено тестів – 19 521 252.

 За даними МОЗ України вірус не циркулює в повітрі, а передається контактним і повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Рекомендовано дотримання дистанції в 1,5 метра.

Найбільш поширені симптоми COVID-19: підвищення температури тіла, сухий кашель. Також у деяких пацієнтів відзначається нежить, задишка, головний біль, ломкість у м’язах та суглобах, загальна слабкість, втрата смаку, нюху, почервоніння очей. Однак, у деяких інфікованих не було жодних симптомів.

Коронавірус вражає: дихальну систему, шлунково-кишковий  тракт, нервову та серцево-судинну системи. Найчастіше вірус викликає пневмонію, яка і може стати причиною смерті. Чим більше супутніх захворювань, тим гірший перебіг.

Профілактикою корона вірусної інфекції є: митття рук не менше 20 секунд, провітрювання помешкання, вологе прибирання, дезінфекція усіх поверхонь, до яких часто торкаються (дверні ручки, вимикачі світла, полиці, ключі і т.д.), носіння захисної маски, уникнення контактів із хворими та виходу з дому без нагальної потреби .

Лікування при зараженні Омікроном у легкій формі не відрізняється від лікування будь-якого іншого ГРВІ. Тобто необхідно підтримувати водний баланс організму, забезпечити повноцінний відпочинок, уникати контактів, приймати ліки, як при застуді, які призначив лікар, самолікуванням не займатись. Якщо людина вчасно звернулась за медичною допомогою, дотримується рекомендацій лікаря, то за сім- десять днів, вона одужує.

Одним із методів профілактики коронавірусної хвороби залишається вакцинація населення, до того ж у вакцинованих хворих – хвороба, зазвичай, має легкий перебіг .

 МОЗ затвердило наказ №1586, який запроваджує важливі зміни щодо вакцинації проти COVID-19.

  • Відтепер друга бустерна доза дозволяється усім повнолітнім із інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.
  • CoronaVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин.
  • Тепер бустер можна зробити через 5 місяців після завершеного базового курсу. Раніше 6 місяців.
  • Дозвіл вакцинації дітей віком 5-11 років вакциною Pfizer, раніше було з 12 років.

Підсумуємо: дорослі від 18 років повинні отримати базовий курс щеплень однією дозою вакцини Janssen або двома дозами вакцин CoronaVac чи Pfizer. Через 5 місяців після первинного курсу всім людям, старшим за 18 років, слід зробити перше бустерне щеплення. Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим з групи ризику тяжкого перебігу необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення. Дітей можна вакцинувати починаючи з 5 років, але лише вакциною Pfizer.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови