До чергової річниці вигнання нацистських окупантів з України

28 жовтня на площі Слави відбулося покладання квітів до Вічного вогню з нагоди 78-ої річниці вигнання нацистських окупантів з України. Участь у заході взяв Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, секретар міської ради Маргарита Комарова, члени  ветеранських організацій.

Подібні урочисто-жалобні дати, пов’язані з вшануванням героїв України, які загинули за це в кривавих в боях, мають особливе значення, адже нагадують про велич подвигу героїв та ціну, що була за це сплачена нашим народом.

Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня. У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн воїнів, протягом січня 1943 року – жовтня 1944 року було проведено серію блискучих наступальних операцій. Найважливішими з них були: Воронезько-Харківська (13 січня – 3 березня 1943 року), Донбаська (13 серпня – 22 вересня 1943 року), Чернігівсько-Полтавська (26 серпня – 30 вересня 1943 року), Корсунь-Шевченківська (24 грудня 1943 р. – 17 лютого 1944 року) та Львівсько-Сандомирська (13 липня – 29 серпня 1944 року). Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня наші війська вийшли на сучасний кордон Держави.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів воїнів-визволителів, на території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. У ході війни бойовими нагородами було відзначено близько 2,5 млн воїнів-українців, серед яких було чимало розвідників.

Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко відзначив, що це особлива історична дата для всієї України і для Лубенщини зокрема, адже на території громади також велися важкі бої, під час яких загинуло багато наших героїв-земляків. А сьогодні цю священну місію продовжує молоде покоління захисників у Збройних Силах України, які віддають життя за мир та незалежність нашої держави: «Колись боролися з ворогом і сьогодні доводиться протистояти рашистам. Але ми поступово звільняємо свої землі від окупантів, крок за кроком, місто за містом. І, я переконаний, обов’язково переможемо!» - сказав Олександр Петрович.

На площі Слави виступив також голова ради ветеранів міста Олексій Пивовар, у короткій промові він нагадав присутнім про головні визвольні бої, що велися на Лубенщині у роки Другої світової війни та мали визначне історичне значення.

Насамкінець усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про полеглих героїв визвольних боїв усіх років та поклали живі квіти до Вічного вогню.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови