До 150-річчя заснування Лубенської чоловічої гімназії

У Лубенському краєзнавчому музеї відбулася зустріч, присвячена 150-річчю заснування Лубенської чоловічої гімназії. Про історію створення одного з найстаріших навчальних закладів Полтавщини розповіла присутнім науковий співробітник Тетяна Сафронова.

Шанувальники історії рідного краю дізналися про видатних українців меценатів, викладачів та випускників гімназії: Філадельфа Величка, Матвія Симонова (Номиса), Федора Камінського, Бориса Мартоса, Миколу Порша, Володимира Леонтовича, Григорія Чупринку, Миколу Божка-Божинського, Василя Ляскоронського.

Відвідувачам були презентовані уривки з книг-спогадів лубенця Сергія Тимофєєва та Павла Крата «Крізь павутиння змосковщення», а також матеріали до 25-річчя гімназії, видані у 1897 році, які зараз зберігаються в архівному секторі Лубенської міської ради. Вчитель історії спеціалізованої школи №6 Наталія Антоненко познайомила присутніх з власними розвідками історії закладу та метеорологічної станції, яка діяла у гімназії та розповіла про долі випускників навчального закладу.

Краєзнавець Тетяна Гурт, яка займалася дослідженням історії Лубенської чоловічої гімназії, поділилася з відвідувачами музею зібраними матеріалами про повсякденне життя учнів. Присутні мали змогу переглянути унікальні світлини гімназії початку ХХ століття та останнє фото зруйнованої будівлі 40-х років минулого століття з каталогу «Лубни на перехресті століть».

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови