Лубенщина вшанувала ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня, біля пам'ятного знака "Лубенцям-учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відбувся невеликий мітинг та покладання квітів з нагоди Дня вшанування героїв-ліквідаторів. Захід проводився за участю влади громади, депутатів, членів чорнобильських організацій Лубенщини.

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті мешканців нашої громади, як і всіх українців, Чорнобиль є незагойною раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Наші земляки  ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення   зупинили невидимого і дуже підступного ворога – радіаційного звіра. Тому такі дати на Лубенщині завжди пам’ятають та віддають шану тим, хто рятував світ від радіаційного лиха.

Розпочав урочистий мітинг голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Микола Чудак, який зауважив, що попри складнощі з розв’язанням багатьох питань соціального захисту ліквідаторів, є й невеликі позитивні моменти. Наприклад, протягом року тричі  проводився перерахунок пенсій (хоч і незначний) та  виплачувалися компенсації за оздоровлення членів чорнобильських організацій, враховуючи, що у країні йде війна. Також Микола Дмитрович нагадав, що за останній період помер 1041 ліквідатор, назвав імена перших очільників чорнобильських організацій, які також відійшли у вічність та пам'ять про яких житиме у серцях побратимів.

Слова вдячності на адресу героїв-земляків, які боролися з розбурханим мирним атомом, сказав перший заступник Лубенського міського голови Олег Соболєв, який зауважив, що наші ліквідатори, як і 36 років тому, сьогодні також демонструють приклад самовідданості та героїзму, а отже, ми неодмінно вистоїмо та переможемо.

Виступили перед присутніми на мітингу заступник голови районної ради Оксана Цимбал, а також голови чорнобильських організацій Лубенщини Лариса Погребняк та Василь Піцура, які неодноразово зверталися до проблемних питань у частині виконання соціальних гарантій для ліквідаторів та підтримали проєкт звернення до очільників Полтавської ОВА та обласної ради, який озвучив заступник голови правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Сергій Буряк. Зокрема у зверненні викладені пропозиції ліквідаторів до керівників області щодо співфінансування госпіталю інвалідів війни та забезпечення умов для подальшої його повноцінної роботи: ремонт покрівлі, закупівлю необхідного оснащення та забезпечення виплат заробітної плати медичному персоналу тощо. Адже цей медичний заклад є обласним й лікуються у ньому не лише чорнобильці, а й багато інших категорій захисників, які проходять у його стінах реабілітацію. Тому хоч проєкт звернення ще буде доопрацьовуватись, присутні члени чорнобильських організацій проголосували за нього під час проведення мітингу.

Насамкінець до пам'ятного знака "Лубенцям-учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС" було покладено квіти, а потім усі присутні, за традицією, вирушили на Зажур-гору, до Алеї пам’яті, де висаджені берізки на честь земляків-ліквідаторів. Тут, біля пам’ятного знака, голови чорнобильських організацій Микола Чудак та Василь Піцура вкотре згадали колишніх керівників організацій - Валерія Козюру, Василя Куксаня, Віктора Костюка, Володимира Антиховича, Анатолія Юрченка та інших побратимів, хто пішов у засвіти, та лишив по собі багато добрих справ.

Принагідно голова ЛМГО «Чорнобильці Лубенщини» ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Василь Піцура розповів, що організація займається не лише розв’язанням своїх проблем, а й збирає кошти для ЗСУ, частина яких вже направлена для потреб наших захисників. Пам’ять про земляків-ліквідаторів вшановано хвилиною мовчання, до пам’ятного знаку покладені живі квіти.

На завершення усі присутні зробили фото на згадку.

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови