З Днем Соборності України, громадо!

Шановна громадо!

22 січня у день проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна щороку відзначає День Соборності.

Цілком природно, що для українців ідея соборності завжди була наріжною й актуальною і сьогодні усі ми це добре усвідомлюємо, адже боротьба за соборність нашої держави триває й досі. ЇЇ ціна надто висока – тисячі людських жертв, адже термін «соборність» уособлює об’єднання в одне ціле всіх українських земель. Соборність має бути невіддільною від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.

    Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99. Адже проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – надважливий історичний акт об’єднання українських земель в одній державі. Подія надзвичайно важлива для українського державотворення.

Акт Злуки 22 січня 1919 року увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини з середини XIX століття. Ідея соборності України була й завжди залишатиметься ключовою для наступних поколінь учасників українського визвольного руху у XX столітті.

Тож 22 січня ми згадуємо дві величні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. Адже цього ж дня 1918 року вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу.

Сьогодні Україна все ще продовжує боротьбу за незалежність і соборність з російськими терористами. Тому соборність була й залишається на порядку денному першочергових національних завдань. Для кожного українця поняття «цілісна Україна» – це повернення окупованих Криму й окремих районів Донеччини та Луганщини, та, безперечно, всієї України, це цілковита Перемога над російським окупантом! І ми неодмінно знову виборемо та утвердимо нашу Соборність! Сьогодні час стверджувати її знову і ми це зробимо разом!

Тож борімося! Поборемо!

З Днем Соборності України!

Слава нації!

 

З повагою

Лубенський міський голова                            Олександр ГРИЦАЄНКО

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови