Виставковий проєкт "Зимовий сонет" у Лубенській галереї

«Мистецтву не страшний ні час, ані тортури.»

Ліна Костенко

За вікном зима 2023 року: тривожна, наповнена мовчанням і криком про істини буття, зі своїми синоптичними несподіванками… А у галереї мистецтв Лубенського краєзнавчого музею ім. Г.Я.Стеллецького геть інша зима: огорнута крижаним мереживом, прикрашена міріадами сніжинок, чудернацькими візерунками інію, гаптована кетягами мерзлої калини. Вона – цінний дарунок від наших митців, які презентують свої роботи на традиційній збірній виставці «Зимовий сонет», відкритій в день завершального свята різдвяно-новорічного циклу - Водохреща.

Всього увазі відвідувачів представлено понад 60 мистецьких робіт. Свої творчі доробки презентували члени національної спілки художників України - Володимир Мірошниченко, Олександр Мірошніченко, Володимир Пашкевич, Ігор Рудь, член національної спілки архітекторів України Володимир Семенюта. Долучилися також і давні друзі нашого міста, талановиті митці Оксана Бутенко з Оржиччини та Олег Макогон з Гребінки.

Представлені і роботи Олександра Даниленка, Марини Сацури, Віктора Бабенка, Петра Костирі, Ольги Салій, Петра Богаєвського, Алли Демури, Оксани Кочерги, Юлії Прийменко, Наталії Власенко, Лариси Моравської-Шебалкової, Оксани Добрич, Любов Андрієвської, Світлани Косолап, Сергія Мамедова, Олени Брєжнєвої, Олександра Куліченка, Зої Микитенко, Олени Остапенко.

Серед них яскравою зірочкою сяє талант наймолодшої учасниці Софії Кіяшко.

Делікатним, зворушливим провідником по світу мистецтва виступила ведуча заходу Алла Литовченко. Вона звернула увагу відвідувачів на вишуканість, гру кольорів, динаміку картин, вказала на окремі авторські прийоми, завдяки яким можна легко впізнати автора. Адже кожне полотно має свій власний характер, передаючи настрій за допомогою різноманітних художніх засобів і технік.

На виставковий проєкт завітали міський голова Олександр Грицаєнко, секретар міської ради Маргарита Комарова, керуюча справами виконавчого комітету Юлія Білокінь, заступник міського голови Ірина Харченко, начальник Управління культури і мистецтв  Юрій Литовченко, родини та друзі митців, поціновувачі прекрасного.

Міський голова Олександр Грицаєнко привітав присутніх з відкриттям виставки, відзначив високий рівень майстерності представлених робіт, відмітив і зміни в творчих відтвореннях, і звісно ж, громадянську активність. Так, наші художники активно долучаються до збору коштів на підтримку воїнів-захисників: надають свої роботи для продажу, а виручені кошти передають міським благодійним організаціям на потреби ЗСУ. З кінця травня 2022 року і по сьогодні від реалізації картин було зібрано 50 тисяч грн.

З теплим словом підтримки у непростий для нашої держави час та щирою подякою до художників звернувся Юрій Литовченко, начальник Управління культури і мистецтв. Він нагадав, що виставка «Зимовий сонет» – традиційна, і відбувається щороку, незважаючи ні на що. І в нинішніх реаліях життя, коли ми  з обережністю і з підсвідомим побоюванням ступаємо в новий день - працівники галереї не дають  мистецтву українців замовкнути.

Мабуть, саме затишна атмосфера приваблює сюди відвідувачів і художників. Наче острівець спокою серед бурхливого океану подій. Тут демонструють свої картини досвідчені майстри і зростають юні таланти. Їх думки та ідеї виливаються у мистецтво, а ті неможливо спинити – вони безмежні і безупинні дають спочинок душі, наповнюють наснагою для нових звершень.

Завдяки викладачу Лубенської мистецької школи Валерію Рябцеву та його талановитій учениці Єві Данилко цінителі прекрасного могли вбирати красу не лише очима, а й на слух: прекрасні музичні композиції слугували чудовим фоном і створювали атмосферу умиротворення.

Всі пори року чудові, і кожна мить варта того, щоб бути відтвореною на картинах. А ви, шановні краяни та гості, заслуговуєте бачити ці неймовірні полотна.

Поспішайте до галереї мистецтв! Виставка  діятиме протягом місяця!

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови