Історичний портрет Миколи Міхновського у Публічній бібліотеці ім.В.Малика

31 березня з нагоди 150-ої річниці від дня народження українського політичного і громадського діяча, правника, публіциста, лідера самостійницької течії українського руху кінця XIX - початку XX століття, автора славнозвісної брошури «Самостійна Україна» Миколи Міхновського у Публічній бібліотеці ім. Володимира Малика відбувся захід «Історичний портрет: «Україна для українців» Миколи Міхновського».

Учасники просвітницького заходу, а це - учні Лубенського фахового медичного коледжу, старшокласники Лубенської ЗОШ№3 та ОЗ «Калайдинцівська ЗОШ ЛМР», люди старшого покоління, - дізналися багато цікавих історичних фактів про видатного українського політичного і громадського діяча, життя якого нерозривно пов’язане з Лубенщиною, і який понад усе хотів бачити Україну самостійною.

Євгенія Фань, учениця ОЗ «Калайдинцівська ЗОШ ЛМР», учасниця конференцій у Миколаєві, Чернігові (керівник Сергій Мисник), зацікавила присутніх висвітленням ролі і значенням Миколи Міхновського в історії України, представивши власну презентацію-дослідження «М. Міхновський - апостол української державності».

Уявно перенестися до Харкова періоду XІX- початку XX століття допомогли архівні світлини та розповідь методиста ДЮКСОТ «Валтекс» Миколи Полонського, що висвітлив харківський період життєдіяльності Миколи Міхновського. Так, від 1899 року той бере активну участь в українському громадсько-політичному житті Харкова, дієво спілкується з архітектором Олексієм Бекетовим, родиною Алчевських.

В той час Микола Міхновський заробляв на життя юридичною справою, мав власну контору, нерідко виступав захисником у судових процесах над учасниками нелегальних українських організацій та партій. Зокрема, у 1907 році він був серед захисників у справі, відомій як Лубенський процес проти організаторів «Лубенської республіки», по якій проходили його товариші брати Шемети. У 1909-му – виголосив блискучу промову під час гучного харківського процесу у справі мільйонера Алчевського – той після доведення царатом його бізнесу до банкрутства покінчив життя самогубством або був убитий за нез’ясованих обставин.

Часто Микола Міхновський ставав на захист селян, учасників аграрних заворушень, не одержуючи за це жодної винагороди, за що одержав прізвисько «Адвокат голодранців», - розповідає Микола Полонський.

Лубенський період життя великого українця висвітлив краєзнавець Сергій ШВЕЦОВ. Він повідав про ідейно-політичні погляди Миколи Міхновського і його близькі товариські стосунки з братами Володимиром та Сергієм Шеметами, які у 1905 році у Лубнах видавали першу україномовну газету в лівобережній Україні «Хлібороб», та інші факти з життя Миколи Міхновського.

А ще перед присутніми виступив Сергій МИСНИК, директор ОЗ «Калайдинцівська ЗОШ ЛМР», краєзнавець, який розповів про книги Романа Коваля і Юрія Юзича «Микола Міхновський. Спогади, свідчення, документи», Віктора Ревегука «Лубенщина в добу Української революції 1917-1921 рр.», наголосивши, що вони стануть в нагоді багатьом та будуть гарними путівниками по життєвому шляху ідеолога українського націоналізму.

Крім того, відвідувачі мали змогу переглянути виставку книг з фондів книгозбірні ім. В.Малика «Микола Міхновський – штрихи до політичної біографії» та дізнатися ще трохи про цю непересічну людину, справжнього патріота, який не просто мріяв про незалежність України, а й намітив шлях до цієї мети.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови