Маленька Україна у Франції, La petite France в Україні

Неповторним французьким шармом та українською щирістю повнилася галерея мистецтв Лубенського краєзнавчого музею ім. Г. Стеллецького, де відбулося відкриття персональної виставки художника-графіка Миколи Лисенка та його доньки-вишивальниці Ольги Кривенко.

Ведуча заходу Алла Литовченко представила гостей із сусудньої Чорнухинської громади. Отже, знайомимося: Микола Лисенко – художник-графік, творча особистість, член громадської ради при Лубенській РДА, голова ГО «Чорнухинське Земляцтво» та його донька Ольга Кривенко, майстриня-вишивальниця, яка вже 16 років проживає у Франції, але ніколи не забуває своєї батьківщини.

Кожна робота Миколи Яковича – це особливе світосприйняття, виразний стиль, досконала техніка і розмаїта тематика. Це ілюстрації рідних Чорнух в часи Гетьманщини, історичні замальовки та тему Григорія Сковороди і Тараса Шевченка, а також «Французький альбом», створений автором під час перебування у Франції. Глибина і чіткість зображень створили ефект присутності, запросивши на кілька хвилин в атмосферу Парижа.

Вишивки ж пані Ольги – то своєрідний сплав паризької витонченості та української щирості, маленька Україна, яку можна взяти з собою.Кожна робота наповнена повітрям, світлом, душевним теплом, любов’ю до життя, та інколи – світлим сумом за рідними краєвидами.

Захоплення творами та вдячність авторам за подароване задоволення висловили заступник начальника Управління культури і мистецтв Оксана Радченко та виконувач обов’язків директора Лубенського краєзнавчого музею ім. Гната Стеллецького Наталія Циганок.З теплими словами до колег-митців звернувся член Національної спілки художників України Володимир Мірошниченко, який, до речі, саме зараз спільно зі своїм братом Олександром Мирошниченком виставляє свої роботи у галереї Чорнухинського музею.

Підтримати земляка завітали завідуючий сектором культури і туризму виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Віталій Кусков, директор Чорнухинського літературно-меморіального музею ім. Григорія Сковороди Микола Соляник та директор публічної бібліотеки ім. Григорія Сковороди, заслужений працівник культури України Микола Булда.

Творча зустріч вийшла теплою, майже родинною. А музичного настрою додали виступи вихованки Лубенської мистецької школи Катя Коробкіна (викладач Любов Речкалова).

Маєте нагоду пройтися французькими вуличками, насолодитися архітектурою споруд минулих історичних періодів, не виїжджаючи з рідного міста. Варто лише заглянути до галереї мистецтв.

Виставка діятиме до 10 травня.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови