"Чорнобиль - скорбота пам'яті людської..."

26 квітня з нагоди чергових роковин Чорнобильської катастрофи відбулося покладання квітів до пам'ятного знаку "Лубенцям-учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС" та до пам'ятної стели на честь померлих ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, що на Алеї пам'яті (на Зажур-горі).

Та насамперед члени чорнобильських організацій Лубенщини разом з владою громади, представниками адміністрації та студентами Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, зібралися на пам’ятному, святому місці, у центрі Лубен, що по вулиці Монастирській.

Завершальним моментом заходу стало виконання літературно-музичної композиції «Вклонись йому, світе», учасниками якої стали артисти Центру культури та дозвілля, вихованці ЛЦДЮТУМ (керівник Ольга Петрова) та студенти Лубенського медичного фахового коледжу.

Цього року минають вже 37-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики. З цієї нагоди біля пам’ятника нашим героїчним землякам, які надто великою ціною зупинили смертельний атом, до присутніх звернувся Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко: "Сьогодні всюди будуть покладені квіти до пам’ятників та пам’ятних знаків ліквідаторам. Ви – герої,– сказав Олександр Петрович, звертаючись до присутніх членів чорнобильських організацій, - ви врятували світ від атомної чуми, а ваші діти та внуки нині рятують світ від рашистської навали".

Про значення подвигу чорнобильців, який важко переоцінити, говорили у своїх виступах голова Лубенської РВА Сергій Сіряченко та голова районної ради Тетяна Качаненко.

Голова ГО "Ветеранів та інвалідів Лубенського району "Союз Чорнобиль України" Микола Чудак розповів, що в планах є підписання меморандуму про співпрацю між всіма чорнобильськими організаціями Лубенщини та владою, а очільниця обласної організації «Ветеранів та інвалідів Чорнобиля» Лариса Погребняк підтримала цю думку, наголосивши на потребі постійного тісного діалогу між центральною гілкою влади та ліквідаторами.

Хвилиною мовчання вшановано пам’ять про померлих земляків - учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які відійшли у вічність та захисників України, які віддали життя у боротьбі з російським агресором. Після цього усі присутні поклали живі весняні квіти до пам'ятного знаку.

Завершальним моментом заходу стало виконання літературно-музичної композиції "Вклонись йому, світе", учасниками якої стали артисти Центру культури та дозвілля, вихованці ЛЦДЮТУМ (керівник Ольга Петренко) та студенти Лубенського медичного фахового коледжу.

За традицією, захід продовжився на Алеї пам'яті, що у с. Мгар. Тут, біля пам’ятної стели, до присутніх звернулася керуючий справами виконавчого комітету Юлія Білокінь. Яка зауважила, що завдяки подвигу ліквідаторів сьогодні ми можемо радіти цій квітучій весні, а не споглядати страшну картину - випалену смертельним атомом порожнечу. Юлія Михайлівна подякувала членам чорнобильських організацій за подвиг, що не має термінів давнини, за патріотичне виховання молоді та принагідно відзначила присутність на меморіальному заході представників ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Голова ГО "Ветеранів та інвалідів Лубенського району "Союз Чорнобиль України" Микола Чудак нагадав, що лише протягом останнього періоду всього по Лубенському районі померло 63 чорнобильців-ліквідаторів, а загальна кількість побратимів, які відійшли у засвіти – 1138 осіб. А голова Відокремленого підрозділу ГО "Фонд інвалідів Чорнобиля Полтавської області"  Олег Коровіцин згадав про встановлення на цьому місці перших меморіальних дощок на честь померлих голів чорнобильських організацій Лубенщини.

Після цього  до пам'ятної стели на честь померлих ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС також було покладено квіти.

Приносили їх цього дня мешканці громади й до пам'ятних знаків у мікрорайонах міста та на території сільських населених пунктів. 

У рамках проведення заходів до 37-х роковин аварії на ЧАЕС, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, дружинам померлих громадян з-поміж ліквідаторів, сім’ям, у складі яких є діти, потерпілі від Чорнобильської катастрофи, була надана матеріальна допомога.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови