Зберігаємо духовні скарби нашого краю

Відкриття музейної кімнати 5 травня у Калайдинцівському краєзнавчому музеї стало визначною подією для Лубенщини. Адже, погодьтеся, це не лише демонстрація оновленого потенціалу, а і своєрідне відродження із попелу, якщо йде мова про українську націю. І особливо сьогодні, коли Україна прямує тернистим шляхом, захищаючи свою волю та незалежність.

Цього дня у Калайдинцях зібралися усі, хто усвідомлює важливість знання своєї історії, знання народу – народознавства: представники влади, діячі культури, освітяни, краєзнавці, школярі, гості та друзі музею.

Над облаштуванням народознавчої світлиці працювала ціла творча група педагогів, технічного персоналу, учні, деякі експонати передано жителями старостату, земляками.

Сподіваємося з цього періоду ім’я майстрині Наталії Галич, яка красиво втрутилася у музейну долю місцевого закладу, назавжди поєднається з його історією і буде доповнений ще не одним її творчим задумом. Пані Наталія вклала душу у ретельно скомпоновані українські строї, презентовані на заході, кожен предмет якого виважений та продуманий, з великою кількістю прикрас та елементів.

З привітальним словом у музейній кімнаті виступив Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, відзначивши ґрунтовну роботу по оформленню кімнати та побажав вдячних відвідувачів під мирним небом України.

Перед відвідувачами постали дбайливо збережені автентичні рушники, де кожен хрестик несе своє смислове навантаження та має особливу функцію: оберега, сповіді, побажання.

Старі світлини, з яких очима предків дивиться на нас сама історія нашого краю, наша самобутність. Зістарені часом скрині, в закутках яких десятиліттями зберігалися наші духовні скарби. І вціліли, не втративши, а навпаки, примноживши свою цінність.

Ці експонати говорили з присутніми через вуста юних народознавців, учнів Калайдинцівської школи, та її очільника, ентузіаста й натхненника Сергія Мисника. Звучали проникливими поетичними строфами, що йшли прямо від серця знаменитого артиста Володимира Талашка. Промовляли словами запрошених, лилися сяйвом з очей кожного з гостей, пробуджуючи, нагадуючи, піднімаючи дух…

Історія кожного музею - це не тільки експонати, це історія кількох поколінь особистостей, причетних до його формування, які ретельно збирають і зберігають історію національного мистецтва, надають життя музейним предметам через екскурсії, краєзнавчі години, нові експозиції, як і відкрита цього дня музейна кімната під красномовною назвою «Духовні скарби нашого народу».

Наша національна пам’ять - це могутній захисний мур, який ми будуємо на кордонах нашої держави, підтримуючи наших воїнів, це незримий щит над їхніми головами. Кожен предмет у щойно відкритій музейній кімнаті – це маленька цеглинка, вмурована в цю стіну. Ми пам’ятаємо, хто ми – значить, ми є!

Запрошуємо вас полинути у часи сивої давнини, набратись живильної сили, енергетики народного духу, пригадати звичаї, якими багата наша національна культура, завітавши до Калайдинцівського краєзнавчого музею. Бо музейна колекція – живе тоді, коли до неї приходять відвідувачі: шанувальники культури, мистецтва, історії, старовини або й просто спраглі нових вражень. Музей відкритий, чекає усіх вас!

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови